InformacijeNaslovna

Javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih “Moja prva plata”

Gradska uprava grada Pančeva obaveštava građane da je 17. avgusta ove godine objavljen Javni poziv za realizaciju programa podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plata“.

Program države “Moja prva plata” namenjen je onima koji su završili srednju školu ili fakultet, nemaju radnog iskustva, a u potrazi su za svojim prvim poslom.

Program Vlade Republike Srbije „Moja prva plata” sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija, Kancelarije za IT i elektronsku upravu i Privredne komore Srbije.

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) raspisala je javni poziv kojim su definisani uslovi učešća i način prijavljivanja poslodavaca i nezaposlenih mladih osoba na program u okviru kojeg će država subvencionisati deo zarada, kako bi se podstaklo zapošljavanje mladih osoba. Šansu za sticanje iskustva, a potencijalno i zaposlenje, preko ovog programa dobiće 10.000 mladih.

Država će tokom devet meseci finansirati deo njihovih zarada i kroz novčanu naknadu u mesečnom iznosu od 20.000 dinara onima sa srednjim obrazovanje, a 24.000 dinara sa visokim obrazovanjem.

Poslodavci koji su zainteresovani za učešće u Programu objavljuju konkretne radne pozicije (sa opisom poslova na srpskom jeziku) na kojima će se mladi osposobljavati za samostalan rad po utvrđenom programu koji odobrava Nacionalna služba za zapošljavanje, uz mentora koji vrši nadzor i pruža podršku.

Program se sprovodi kod poslodavaca u privatnom ili javnom sektoru, koji se prijave na Javni poziv Nacionalne službe za zapošljavanje, u skladu sa Uredbom o Programu podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plataˮ.

Poziv je otvoren za sve privredne subjekte koji posluju na teritoriji Republike Srbije (preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika pravna lica).
Osposobljavanje za rad traje devet meseci.

 

 

Program „Moja prva plata” realizovaće se prema sledećem rasporedu:

17. avgust
Objavljivanje javnog poziva
17. avgust – 25. septembar
Prijava poslodavaca i oglašavanje pozicija
1. oktobar – 15. oktobar
Prijava kandidata na pozicije
16. oktobar – 31. oktobar
Selekcija kandidata
1. novembar – 7. novembar
Konačna lista kandidata po pozicijama i poslodavcima
8. novembar – 7. decembar
Potpisivanje ugovora i početak usavršavanja.

Objavljeni Javni poziv nalazi se na sajtu NSZ: http://www.nsz.gov.rs/live/info/konkursi/konkurs-nsz/javni_poziv_za_realizaciju_programa_podsticanja_zapo_ljavanja_mladih__moja_prva_plata__.cid69695?page=0

Više o Programu nalazi se na sajtu Programa “Moja prva plata”: https://mojaprvaplata.gov.rs/naslovna