NaslovnaTurizam

Obišli smo Crnogorsko primorje: cene niže nego inače, ali gradovi pusti

Crna Gora je od 15. avgusta otvorila granicu za srpske državljane, a uslov za ulazak u ovu zemlju je negativan PCR ili pozitivan rezultat antitela na novi korona virus dobijen Elisa serološkim testom, ne stariji od 72 sata.

Otkako su Crnogorci otvorili granice sa Srbijom određeni broj građana Srbije krenuo je ka primorju. Na granici ih dočekuju ljubazni carinici uz rečenicu „bez Srba nema turizma“.

Ako se pitate šta je to što u Crnoj Gori trenutno nedostaje – to su srpske tablice na ulicama primorja, nedostaju srpski turisti, vodiči i autobusi… Jednom rečju – Crna gora je doživela potpuni kolaps letnje sezone.

Plaže su uglavnom puste, a u gradovima koji su biseri turističke ponude Crne Gore nema turista, pa su pusta i najpoznatija šetališta.

Na Crnogorskom primorju je primetno mnogo manje ljudi nego što je to uobičajeno za ovo doba godine. Do pre deset dana nije bilo srpskih državljana koji su tradicionalno najbrojniji, jer im nije bio dozvoljen ulazak u Crnu Goru. Nije bilo mnogo ni drugih turista.

Primećujemo da ima ovih dana nešto malo Rusa, ali nije puno ni turista iz Srbije otkako su ponovo otvorene granice.

Meštani kažu da ima Rusa na primorju, ali da nimalo nisu galantni kao srpski turisti.

Kad smo puni srpskih turista često se ponašamo bahato i neljubazno, ali tek sada smo videli koliko nam u stvari znače turisti iz Srbije, mogli smo da čujemo na nekoliko mesta.

Naš reporter je prošetao ovih dana Budvom, Bečićima, Rafailovićima, Petrovcem, Svetim Stefanom…

Letnja sezona protiče tužno, nema naznaka da će se stvari odvijati bolje. Malo je interesovanja za turističkim putovanjima čak i sada kada su granice ponovo otvorene. Obilazili smo primorske gradove i gradove na severu, nema značajnijih kretanja. Iako smo naučili da sredinom avgusta uvek vrvi od turista i da se uvek traži krevet više, ove godine toga nije bilo.

Cene u Crnoj Gori su do tri puta niže nego inače, ali džabe kada nisu bile otvorene granice sa Srbijom.

Situacija je identična i noću. Noću su primorski gradovi kao iz horor filmova, pusti.

Meštani žale za propalom turističkom sezonom za razliku od građevinaca. Građevinska sezona nije stala u Crnoj Gori. Grade se smeštajni kapaciteti i hoteli, ali ko će ih napuniti ostaje da vidimo narednih godina.

Čini mi se da je ove letnje sezone dominirao novo stari turistički grad, a to je Neum i to samo zato jer je u Bosni i Hercegovini sa kojom su nam granice sve vreme bile otvorene, a nije bilo potrebno ispuniti ni neke posebne zahteve za prelazak granice.