DruštvoNaslovna

Gradska vlast u Pančevu održala obećanje: nekadašnjima radnicima ATP-a isplaćene otpremnine

Nakon što je u petak u Pančevu formirana nova gradska vlast i imenovani organi izvršne vlasti novi gradonačelnik je odmah razgovarao i sa nekadašnjim radnicima ATP-a kojima je obećao da će njihov problem biti vrlo brzo rešen.

Tako je i bilo. Nakon što je posle konstitutivne sednice održana i prva sednica Skupštine u novom sazivu na kojoj je usvojen i rebalans budžeta Grada Pančeva, stekli su se uslovi da se izvrši obaveza lokalne samouprave prema nekadašnjim radnicima JKP „Autotransport ATP“ Pančevo i konačno reši pitanje otpremnina, plata i ostalih novčanih potraživanja.

Tim povodom gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović i Dragana Kuprešanin, zamenica gradonačelnika razgovarali su danas sa predstavnicima samostalnog i nezavisnog sindikata ATP-a Milanom Markovićem i Gordanom Belča.

Kako je nakon sastanka sa njima gradonačelnik Stevanović podsetio svi smo bili svedoci stanja u ATP-u koje nije bilo na zavidnom nivou, po ulasku u proces javno-privatnog partnerstva preko protesta i blokada autobuske stanice, ali je sada stavljena tačka na tu temu.

Imali smo proteste, blokade autobuske stanice, sve su to neke stvari koje su danas iza nas i koje su se dešavale usred vakuma, jer skupština grada nije mogla da funkcioniše i obezbedi isplate novčanih davanja koja su pripadala radnicima. Vođeni su razgovori i pregovori sa predstavnicima sindikata. Ono što je bilo dogovarano zahtevalo je formiranje nove vlasti i usvajanje novog rebalansa budžeta, rekao je Stevanović.

Aleksandar Stevanović je po stupanju na dužnost gradonačelnika Pančeva već u petak okupljenim radnicima ispred Gradske uprave dao garanciju da će se obećano ispuniti u najkraćem mogućem roku.

Svesni smo svojih obaveza i kao odgovorna vlast bili smo efikasni i odmah održali i sednicu Skupštine na kojoj smo izglasali rebalans budžeta kako bismo mogli da ispunimo svoju obavezu prema nekadašnjim radnicima ATP-a. Time je ova vlast još jednom potvrdila da nije u sukobu sa svojim građanima, sa radnicima u svojim preduzećima i da će uvek biti tu za njih. To smo pokazali i ovim činom, jer smo kao odgovorna vlast pristupili rešavanju gorućeg problema. Došli smo konačno do kraja, stavili smo tačku na ovu priču. Proteste koji su bili organizovani određene grupe su probale da politizuju i probaju da iskoriste za svoij lične interese. Ovim činom hteli smo da stavimo tačku i na tu priču. Zahvaljujem se još jednom radnicima što su imali razumevanja i strpljenja da se sa rešavanjem ovog problema završi na način na koji treba, rekao je gradonačelnik Stevanović.

Predstavnici oba sindikata sad već bivšeg ATP-a izvinili su se građanima Pančeva i „Pantransportu“ što su bili prinuđeni da nekoliko puta blokiraju autobusku stanicu i garažu, jer su smatrali da je u tom trenutku to bio jedini način da iskažu svoje nezadovoljstvo.

Milan Marković je zahvalio gradonačelniku što je održao reč datu građanima u petak kada je rekao da će čim bude deponovao potpis omogućiti da se isplate zaostale zarade i otpremnine sad već bivšim radnicima ATP-a.

Gordana Belča je potvrdila da su svih 185 radnika juče dobili novac i da su neki od njih odlučili da odu u penziju, a drugi su se prijavili na evidenciju Službe za zapošljavanje.