KulturaNaslovna

Održani „Susreti gajdaša“ u Kačarevu

Tradicionalni „Susret gajdaša“ održan je 12. septembra po 14. put u Kačarevu u organizaciji Udruženja „Vardar“ iz tog mesta.

Ovo udruženje čuva gajde od zaborava tako što afirmiše izvođače na ovom tradicionalnom instrumentu i svake godine okuplja ih u Kačarevu. Da su uspešni u tome svedoče i veoma mladi gajdaši iz Srbije i Makedonije.

Mladi gajdaš Filip Bogdanović iz Lebana ima 18 godina i kaže da je njegova porodica priklonjena narodnoj muzici, narodnoj tradiciji i izvornom melosu.

Pre gajdi već sam svirao harmoniku u muzičkoj školi. Slavko Cvetković je moj učitelj koji ima 92 godine i naš je najstariji gajdaš u Srbiji i dobitnik majstorskog pisma. Kod njega sam otišao, počeo da učim polako sa 10 godina i družimo se i dan danas već osam godina. Mnogo je bitno znati svoju istoriju, tradiciju da bismo sutradan mogli to da prenesemo na svoje potomke i da znaju ko su. Bez istorije i tradicije ne možemo da znamo ko smo, kaže Filip Bogdanović.

Stanislava Đorđević je gajdašica iz Odžaka i poput njenog vršnjaka Filipa rado oblači nošnju i svira gajde, jer kako kaže voli tradicionalnu muziku.

Malo ljudi ceni tradiciju i mnoge je sramota tradicije. Ja volim da obučem i nošnju i da izađem na scenu s gajdama. Ponosna sam na to što umem da sviram gajde. Sviram vojvođanske gajde. Iako imam bačku nošnju, ipak sam ovaj put došla u makedonskoj nošnji u čast domaćina, kaže Stanislava Đorđević, gajdašica iz Odžaka.

Cilj „Susreta gajdaša“ pod nazivom „Sličnosti i razlike“ je da na jednom mestu okupi izvođače iz različitih krajeva naše zemlje, pa i iz Makedonije. Da je razlika u gajdama očigledna pokazuju nam gajdaši, koji se na ovoj manifestaciji predstavljaju i razmenjuju iskustva. Svi oni prenose emocije i čuvaju tradiciju.

Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta Makedonske nacionalne zajednice kaže da se na ovoj manifestaciji pokazuje da smo u Vojvodini svi isti, a opet različiti.

To je u stvari bogatstvo Vojvodine. Kada svaka nacionalna zajednica neguje svoju autohtonu kulturu, a opet imamo svi jedan zajednički imenitelj onda pokazujemo da zajedničkim suživotom možemo graditi ovaj prostor i državu Srbiju i Autonomnu pokrajinu Vojvodinu kao jedno zajedničko mesto za jedan lep i kvalitetan život svih nas, a da opet u tome očuvamo naše osobenosti. Jedna od manifestacija koja daje veliki prilog tome je upravo „Susret gajdaša“, kaže Veličkovski.

Ove godine zbog aktuelne epidemiološke situacije gosti iz Makedonije nisu bili fizički prisutni, ali su iskoristili prednosti tehnologije i putem interneta se uključili u manifestaciju.

Ilija Najdovski iz Udruženja „Vardar“ iz Kačareva zadovoljan je što je manifestacija pod trenutnim okolnostima uopšte i održana.

Ispoštovali smo sve što je preporučeno, razmak od dva metra, maske. Brojne manifestacije po Srbiji su ove godine bile otkazane zbog virusa korona. Ove godine gosti iz Makedonije nisu mogli da budu sa nama ovde u Kačarevu, ali ipak su bili prisutni preko interneta, preko lajv strima na video bimu, kaže Najdovski.

Manifestaciju su podržali Ministarstvo za kulturu Republike Srbije i Nacionalni savet Makedonaca u Srbiji.