KulturaNaslovna

Žabalj: održan Sabor kulturnog stvaralaštva

Sabor kulturnog stvaralaštva, koji će u naredna tri meseca biti mesto okupljanja brojnih izlagača i umetnika iz ove opštine, otvoren je danas u dvorištu Opštinske narodne biblioteke „Veljko Petrović“ u Žablju.

Kulturni događaj, koji se sastoji od tri faze, otvorili su Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević i predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić.

Pozdravljajući prisutne umetnike iz Udruženja „Društvo Šajkaška“, koji će u narednim danima biti deo likovne kolonije, sekretar Dragana Milošević je istakla da opština Žabalj prednjači u brojnim kulturnim aktivnostima i dešavanjima i kao takva je primer drugima.

Zahvaljujući podršci resornog sekretrijata i same opštine kvalitet kulturnih sadržaja ovde jeste zapravo praznik kulture, istakla je Miloševićeva i dodala da je posebno zadovoljstvo što će se ti sadržaji produžiti i u naredna dva meseca, kroz izložbu rukotvorina i narodnih nošnji.

Ona je dodala da je zadatak svih nas da ovakvu kulturnu misiju pokušamo da razvijemo u svakoj vojvođanskoj opštini i da sa jedne strane oplemenimo sadržaje, a sa druge da prezentujemo velike umetnike, koji se nalaze u tim sredinama.

Često se dešava, da baš ti talentovani ljudi uz malu podršku kreiraju sjajne sadržaje, a primer za to je upravo danas pred nama, rekla je Dragana Milošević.

Da bi sačuvali naš kulturni identitet, smatra Miloševićeva, mi moramo da sačuvamo svaki segment naše kulture uopšte, kako bi ih predali budućim generacijama, a to možemo samo ako na ovaj način podržavamo i oplemenjujemo umetnost.

 

Dragana Milošević i Čedomir Božić na otvaranju Sabora kulturnog stvaralaštva u Žablju

Moj opšti utisak o današnjoj likovnoj koloniji u opštini Žabalj je i više nego pozitivan, pre svega jer su u pitanju slikari amateri, a radovi su zaista kao da su slikali ozbiljni profesionalci. Slike su zaista predivne. Ono što me posebno raduje, i to mogu slobodno da kažem, je da Opština Žabalj prednjači u kulturnim aktivnostima, prednjači u razvijanju kulturnih sadržaja na teritoriji svoje opštine. Pozvala bih i građane okolnih opština da posete opštinu Žabalj i da se uvere koja doza i kvalitet umetnosti se ovde realizuje svakoga dana. U narednom periodu Žabalj će biti centar kulturnog stvaralaštva i očuvanja kulturnog nasleđa. Pokrajinski sekretarijat za kulturu, na čijem sam čelu, nastaviće ozbiljnu saradnju sa Opštinom Žabalj u smislu realizacije i pokretanja što više projekata koji za cilj imaju razvoj kulture i očuvanje tradicije, jer bez kulture nemamo ni nacionalni identitet, istakla je Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević.

Ispred Opštine Žabalj prisutne je pozdravio predsednik Čedomir Božić, koji se zahvalio na podršci Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata, podsećajući na projekte, koje je ova opština uradila u sferi kulture u prethodnom periodu.

On je precizirao da je podržan projekat uređenja dvorišta i zgrade Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ u Žablju, uređene su bioskopske sale u Čurugu, Žablju i Gospođincima, a za narednu godinu povećana su sredstva svim udruženjima i manifestacijama, koje se bave kulturnim aktivnostima.

Danas prisustvujemo otvaranju Sabora kulturnog stvaralaštva, a koji će se realizovati u naredna tri meseca, i na koji smo veoma ponosni. Saradnja između Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i Opštine Žabalj je zaista na jednom visokom nivou i upravo zahvaljujući istoj realizovan je veliki deo kulturnih događaja na teritoriji opštine Žabalj. Poslednje dve godine Opština Žabalj je napravila veliki pomak na polju kulture, a tu bih pre svega izdvojio renoviranje infrastrukturnih objekata, a koji su namenjeni za održavanje kulturnih manifestacija. U narednom periodu lokalna samouprava izdvojiće znatno više sredstava za ovu oblast, a takođe veliki broj kulturnih manifestacija biće podržan, ali i organizovan od strane Opštine, rekao je Predsednik Opštine Žabalj Čedomir Božić.

Prva faza Sabora kulturnog stvaralaštva je likovna kolonija, u kojoj učestvuje dvadesetak umetnika iz Udruženja „Društvo Šajkaška“, dok će druge dve faze biti izložba rukotvorina i izložba narodnih nošnji. Svakog meseca biće održana po jedna aktivnost Sabora kulturnog stvaralaštva, kako bi bile ispoštovane sve mere zaštite i sprečavanja širenja virusa.