NaslovnaTurizam

U Beogradu održan „Salon ženskih vina“

„Salon ženskih vina“, čiji je cilj promocija žena u vinskom biznisu, održan je 18. septembra u Beton hali, u Promenadi, a okupio je više od 40 domaćih vinarija u kojima su vlasnici žene ili na različite načine učestvuju u proizvodnji i promociji vina.

„Salon ženskih vina“ otvorila je Branislava Simanić, direktorka Sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije. Podršku organizatorkama pružila je kompanija Cvetković – Roškov nekretnine, od nedavno regionalni partner internacionalne kompanije Keller Williams, globalne kompanije broj 1 u svetu nekretnina.

Jedna od organizatorki ovog interesantnog događaja mr Mirjana Maksimović kaže da su u vinogradarstvu i vinarstvu u Srbiji žene manje vidljive široj javnosti iako često igraju jednu od ključnih uloga u tom poslu.

Zbog toga je „Salon ženskih vina“ i posvećen svim ženama koje učestvuju u stvaranju vina u bilo kojoj fazi: od novih sorti vinove loze, sadnog materijala, nege u vinogradu, preko proizvodnje, marketinga, plasmana, do vinskog turizma, dakle u svemu onome što jedna boca vina prođe od ideje do stola konzumenta. Imamo situaciju da se žene zbog prirode posla ili porodične stabilnosti ne pojavljuju na sajmovima, promocijima vina i pošto ih ne vidimo i ne znamo da su tu i da igraju veoma važnu ulogu u procesu nastajanju tog vina. Ovoga puta smo njih želeli da izvučemo na svetlost dana, čak i one žene koje rade u vinogradu, izjavila je mr Mirjana Maksimović.

 

 

Na Salonu ste mogli da sretnete vlasnice vinarija Draganu Janjić, Mariju i Maju Aleksić iz Vinarije „Aleksić“ iz Vranja kao i Sonju i Natašu Vrkatić iz Vinarije „Verkat“ Čerević, ali i žene koje imaju drugačije uloge u drugim vinarijama poput Jelene Burmudžije iz Vinarije „Vinarium“ Banoštor koja se bavi vinogradarskim poslovima, predstavnice Vinarije „Kiš“ iz Sremskih Karlovaca, Ana Vraneš suvlasnica vinarije „Tri oraha“, Vesna Maraš, izvršna direktorka Vinarije „Plantaže“…

Ana Vraneš, suvlasnica vinarije „Tri oraha”, u ovom poslu je već deset godina, a ljubav prema vinu nasledila je, kako kaže, od svog oca.

Zadovoljni smo organizacijom Salona, uželeli smo se ovakvih skupova. Stekli su se uslovi i uživamo danas. U vinskom poslu smo zahvaljujući mom ocu koji je tragao za dobrim vinom i došao je u Negotinsku krajinu. Brat brine o vinogradu, a ja sam zadužena za prodaju i marketing. Vinarija se nalazi u Velikom Gradištu, a vinogradi su pored Timoka u Negotinskoj krajini. Cela porodica je uključena u posao, a i deca sve više pokazuju interesovanje za ovaj posao. Mi u vinogradu imamo crvene sorte i autentični smo po tome što naša vina odleže najmanje pet godina u novim hrastovim buradima. Posebnost našeg načina proizvodnje obezbeđuje nam kvalitet i prepoznatljivost na tržištu i od toga i dalje ne odstupamo, objasnila je Ana Vraneš.

Direktorka i suvlasnica Vinarije „Aleksić” Dragana Janjić u ovom biznisu je više od osam godina i zajedno sa svojim sestrama uspela je da se probije na sam vrh. Popularna vinarija poznata je po svom belom vinu „žuti cvet” tamjanika.

Kako je izjavila Dragana Janjić, u hali, sa staklenim zidom otvorenim prema Savi i sa terasom sa pogledom na reku, uz prigodnu instrumentalnu muziku, sa cvetnim aranžmanima na stolovima izlagača „organizacija vinskih događaja podignuta je na jedan viši nivo, a time zadat zadatak svim ostalim organizatorima sličnih događaja“.

Potpuno je nova vinska publika okupljena, nova lica i to nas raduje. Inače, vino je bilo deo našeg odrastanja. Mama je rodom iz Dalmacije i donela je vinsku lozu u Vranje gde nam se nalaze vinogradi i vino, rekla nam je Dragana Janjić.

 

 

Među izlagačima je i vinarija iz okoline Vršca, kraja takođe poznatog po vinogorju ali i sve većem broju novih vinarija. Vinarija „Sočanski“ iz Velikog Središta generacijama je u ovom poslu i predstavila je svoj „kamerni trio zadovoljstva“ bela, roze i crna vina.

Publika je mogla da se upozna sa suvlasnicama brojnih vinarija iz Župe, a o kojima ništa nije znala.

Istraživanja ukazuju na sve veći broj marketing kampanja usmerenih ka ženama, dok neke vinarije, pri određivanju stila svojih vina, posebno vode računa o „ženskom“ ukusu, sve prisutnijem trendu i na srpskom tržištu. Žene postaju sve značajnija ciljna grupa. Taj trend polako osvaja i srpsko tržište.

Salon ženskih vina, uprkos odlaganjima zbog pandemije virusa korona, ipak je uspešno realizovan u Beogradu uz poštovanje mera Vlade Republike Srbije. Da li će biti održan i u Novom Sadu, još uvek nije izvesno, ali je sigurno da se vinska publika širi i da je sve veće interesovanje za upoznavanje sa vinima i vinskom kulturom u Srbiji.

 

 

Tatjana Mrkić, somelije, mr Mirjana Maksimović, predsednica udruženja „Žene i Vino“, Jasmina Stefanović, autorka emisije „Lady of Wine“ i Dragana Todorović, menadžer i koautor emisije „Lady of Wine“ su četiri dame koje su se deleći viziju o organizaciji događaja koji bi akcenat stavio na žene u svetu vina, ujedinile i osnovale udruženje „Nedelja ženskih vina“ kao pravno lice koje je nosilac celog posla oko organizacije Salona ženskih vina.