DruštvoNaslovna

Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ organizovalo radionicu o čokoladi

Pančevačko Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ organizovalo je radionicu čokolade za svoje najmlađe članove. Radionica je bila održana 22. septembra u prostorijama Instituta „Tamiš“ u Pančevu.

Inicijativu za ovu radionicu dala je Violeta Mickovski-Stefanović, savetodavac za prehrambenu tehnologiju u Institutu „Tamiš“, koja je bila glavni predavač i koordinator. Radionica je počela kraćim predavanjem o istorijatu čokolade nakon čega se pristupilo pravljenju ove poslastice. U pravljenju čokolade učestvovalo je desetak mališana, a najmaštovitije čokoladne kreacije imali su najmlađi članovi.

Nakon izlivanja čokolade u posebne kalupe, učesnici su napravlli veliku čokoladu koja je filovana bademima i lešnicima. Za vreme dok se čokoladna masa hladila, mališanima je bio prikazan film o istorijatu i načinu kako se ova poslastica dobija od kakaoa.

 

 

Nakon toga bio je organizovan mali kviz o poznavanju čokolade. Dve ekipe koje su učestvovale imale su podjednak broj tačnih odgovora tako da je i glavna nagrada, paket čokolade, morao biti podjednako podeljen na opšte zadovoljstvo svih učesnika.

Na samom kraju usledila je degustacija napravljenih čokoladnih kreacija i velike čokolade. Ne treba posebno isticati da je sve što je napravljeno „nestalo“ za svega nekoliko minuta.

 

 

Pored dece, radionici su prisustvovali i njihovi roditelji, a posebna gošća bila je dr Milena Spremo učiteljica koja članovima pančevačkog Udruženja Slovenaca drži kurseve slovenačkog jezika sa elementima kulture.

Organizatori kažu da je ovo bila prva radionica ovakve vrste, dobro je bila organizovana i odziv je bio veoma dobar.

 

 

U skorije vreme se očekuje organizacija sličnih radionica koja će kao temu imati pravljenje i ostalih poslastica i jela čije recepture potiču iz Slovenije.