DruštvoNaslovna

Dan vinskog turizma Srbije obeležava se 26. septembra

Vinski turizam Srbije rođen je u Smederevu pre tačno 121. godinu. Iz tog razloga, od ove godine, svaki poslednji petak septembra meseca, turizmolozi, vinski turisti i svi ljubitelji srpskih vina, obeleževaće kao Dan vinskog turizma Srbije.

U struci i nauci, veruje se da početke vinskog turizma imamo tek u devedesetim godinama prošloga veka, tj. prvim godinama XXI veka. U apsolutno svim naučnim radovima koji dotiču ovu temu, vinski turizam u Srbiji se smatra mladom granom turizma, ne starijom od 20-30 godina.

Međutim, istražujući arhive i čitajući stare poljoprivredne časopise, mr Mirjana Maksimović, predsednica Udruženja Žene i Vino, ujedno i student doktorskih studija na odseku za turizam Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu, došla je do revolucionarnog saznanja prema kojem vinski turizam u Srbiji ove godine beleži tačno 121. godinu postojanja.

Otkriveni su dokazi kojim se potvrđuje da vinski turizam u Srbiji, prema definiciji koja odgovara apsolutno svakoj definiciji vinskog turizma u svetu, u našoj zemlji postoji od septembra 1899. godine, pa i nešto više. Više o svemu možete pročitati na ovom linku.

 

120 godina vinskog turizma Srbije

Kako ovo saznanje iz korena menja dosadašnja saznanja o ovoj grani turizma, članice Udruženja Žene i Vino, na redovnoj sednici održanoj početkom 2020. godine, donele su odluku da poslednju subotu septembra meseca proglase Danom vinskog turizma Srbije. Ovaj, kao i sve ostale značajne datume, domaći i strani ljubitelji vina obeležiće posetom srpskim vinarijama i vinskim manifestacijama, a svoje doživljaje objavljivati na društvenim mrežama uz obavezan hashtag #DanVinskogTurizmaSrbije ili, za strance, #SerbianWineTourismDay.

Izvor: Žene i vino