NaslovnaSport

Klub američkog fudbala Banatski Bikovi u Kragujevcu započinju svoju borbu u Prvoj ligi Srbije

I pored pandemije koja nas je zadesila, ove jeseni ćemo ipak imati priliku da uživamo u američkom fudbalu u Pančevu. Iako je ovaj sport pun kontakta, doneta je odluka de se ipak od sezone ne odustane i, posle dobijenih smernica od strane Kriznog štaba, odlučeno je da se ove sezone odigra malo drugačiji američki fudbal.

Imajući u vidu prvenstveno i isključivo zdravlje i sportsku budućnost igrača, a potom i ostvarivost lige u okvirima nesigurne i nestabilne epidemiološke situacije, u dogovoru između klubova i Srpske asocijacije američkog fudbala (SAAF) došlo se do zajedničke odluke da se ove sezone odigra 7 na 7 tač američki fudbal.

Bojan Kovačević, glavni trener Banat Bulls-a, smatra da je Savez doneo dobru odluku da ove godine promeni format takmičenja.

Restriktivne mere zbog pandemije su ublažene tek pre mesec dana i tek je od tada moguće organizovati i sprovesti trening američkog fudbala. Po prethodnim, strožijim merama za sprovođenje treninga sportista je to bilo praktično nemoguće. Kako sezona nije mogla početi kasnije od oktobra, to nas je ostavilo na mesec dana predsezonskih priprema, što je, po mom mišljenju, nedovoljno vremena za podizanje forme na takmičarski nivo jednog igrača američkog fudbala. Igranje utakmica sa punim kontaktom, 11 na 11 bi bilo rizično ne samo za veće šanse širenja virusa, već i za povrede nedovoljno spremnih igrača. Verzija 7 na 7, bez punog kontakta je zaista najoptimalnije rešenje ove godine, smatra Bojan Kovačević.

 

 

Kao šampioni Druge lige Srbije i novajlije u Prvoj ligi, Banat Bulls ulaze sa skromnim ambicijama u novu sezonu, da pokažu ono što su prošle godine uradili i da probaju da ostvare uspeh od prošle godine.

Mi ćemo pokušati da iz ove sezone izvučemo najviše što možemo. Primaran cilj nam je da iskoristimo ovu „skelly“ verziju za fokusiran rad na igri dodavanja u napadu i pokrivanja u odbrani, kaže Kovačević.

Kovačević nam je otkrio koji su to ciljevi tima za ovu sezoni i za kraj još dodao da se vode filozofijom dobrih navika.

To znači da treniramo na način na koji želimo i da igramo. Tako da takmičarski motiv nikako neće izostati. Svaku utakmicu smatramo maksimalno ozbiljno i daćemo svi zajedno sve od sebe da u svakoj ostvarimo pobedu i da osvojimo titulu šampiona Srbije, zaključio je Kovačević.

 

 

Početak takmičenja u sezoni 2020. zakazan je za vikend 3. oktobra. Prvi regionalni klub Banat Bulls pokušaće u nedelju u Kragujevcu da otvori sezonu pobedom. Oni će u prvom kolu igrati protiv najtrofejnijeg kluba u Srbiji i trenutnog šampiona Prve lige Divljih veprova iz Kragujevca.

Šta je tačno tač američki fudbal?

Ova verzija američkog fudbala, iako u svom nazivu ima reč tač (dodir), ipak se svrstava u beskontaktne verzije američkog fudbala. Igra se istom loptom kao i kontaktni američki fudbal, poeni se postižu na isti način, a jedina razlika je u manjem broju igrača na terenu i u načinu zaustavljanja igrača sa loptom. I naravno, svaki nameran kontakt je zabranjen.

Za razliku od fleg beskontaktnog fudbala, gde se akcija zaustavlja kada se igraču sa loptom skine jedna od zastavica koje se nalaze na njegovim kukovima, u taču se zaustavlja jednim dodirom dlanom.