NaslovnaZdravlje

Žabalj: Stigao pokretni mamograf za besplatno snimanje

Pokretni mamograf postavljen je danas u dvorištu Doma zdravlja u Žablju. Do sad se na pregled javilo 450 žena i biće postavljen dok bude zainteresovanih za pregled.

Mamograf će biti stacioniran u dvorištu Doma zdravlja Žabalj, dok bude zainteresovanih, gde će građani Žablja, Đurđeva i Gospođinaca biti u prilici da odrade pregled, nakon čega se seli u Čurug.

Pokretni mamograf za cilj ima da ženama iz ruralnih sredina omogući pregled u njihovoj blizini, a mamograf predstavlja bezbednu metodu.

Pilot projekat „Prva mamografija“ pod sloganom „Bori se kao žena“ koju finansira Pokrajinska vlada, a realizuje Klinički centar Vojvodine je započet u Žablju. Žene iz opštine Žabalj od danas su u prilici da se pregledaju na pokretnom mamografu, potpuno besplatno i bez zdravstvene knjižice.

Kako navodi direktor Doma zdravlja Žabalj dr Nikola Jakšić, predviđeno je da se u jednom danu obavi 21 pregled. On kaže da su najčešći uzroci raka dojke genetski, ali povećan rizik imaju žene koje dobiju menstruaciju pre 12. godine i prestanak menstruacije posle 50. godine. Upotreba kontraceptivnih sredstava, gojaznost, rađanje posle 30. godine i nedojenje takođe su faktori rizika.

Najbolja prevencija je promena stila života, bez duvana, alkohola, masne hrane i povećanje fizičke aktivnosti i, naravno redovni pregledi. Savetuje se da žena od 20. do 39. godine u ciklusu od tri godine poseti ginekologa i uradi pregled dojke. Od 45. godine obavezna je mamografija koja je izuzetno bezbedna metoda bez štetnog zračenja, izjavio je dr Jakšić i naglasio da mamograf može da detektuje čvoriće dve godine pre nego što se oni pojave.

Oktobar je, prema Svetskoj zdravstvenoj ogranizaciji, proglašen za mesec borbe protiv raka dojke.

U Srbiji godišnje oboli 4.600, a život izgubi 1.600 žena, navode iz Doma zdravlja Žabalj.

Srbija se ubraja u zemlje sa srednje umerenim rizikom za nastanak karcinoma dojke, ali je, prema smrtnosti, u visoko rizičnoj kategoriji.

Opština Žabalj ovu akciju realizuje u saradnji sa Domom zdravlja.

Izvor: www.zabalj.rs