DruštvoNaslovna

Etno-prodajna galerija „Naše nasleđe“ otvorena je u Novom Sadu

Etno-prodajna galerija „Naše nasleđe“ otvorena je danas u Dunavskoj ulici br. 6 u Novom Sadu. U njoj su izloženi proizvodi 72 udruženja žena iz Vojvodine, koja broje 1.500 članica.

Etno-prodajnu galeriju posetio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Ocenio je da do sada nismo imali ovako reprezentativan prostor za predstavljanje proizvoda naših umešnih žena, a koji oslikavaju bogatstvo Vojvodine i Srbije.

Oduševljen sam ovim prostorom, veoma je raznolika ponuda rukotvorina i gastronomije i razgledajući je simbolično smo putovali kroz Vojvodinu. Treba i sami da se podsetimo koliko toga imamo i koliko vredimo. Ako mi svoju kulturnu baštinu i tradiciju ne čuvamo, neće nas ni drugi priznati. Verujem da će turistima ovo biti jedna od najatraktivnijih lokacija i da ćemo zajedno prebroditi epidemiju, pa da će ih sledeće godine biti mnogo više, rekao je Vučević.

 

Miloš Vučević u obilasku galerije „Naše nasleđe“ u Novom Sadu

 

On je objasnio da je Grad obezbedio ovaj prostor kako bi podržali Udruženje „Naše nasleđe“.

Njegova je uloga važna i nadamo se da će i mlađe žene biti više uključene u rad. Grad inače kroz konkurse u oblasti privrede kontinuirano podržava žensko preduzetništvo. U Novom Sadu ima 20.000 više žena nego muškaraca. Mi bismo voleli da ih ekonomski osnažimo. To ima dublji sociološki značaj, jer često su žene žrtve porodičnog nasilja, baš zato što su ekonomski zavisne. Drago mi je što Parlament Grada praktično vode žene. Po najavama, gotovo polovinu Vlade Srbije će činiti dame, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Etno-prodajna galerija biće bogatija za još tradicionalnih proizvoda

Predsednica krovnog Udruženja Snežana Nešović rekla je da su žene umesto konkurencije izabrale saradnju. Zajedno prodaju svoje proizvode i rešavaju probleme na koje nailaze.

Sajmovi na kojima izlažemo se održavaju nekoliko puta godišnje. To je za nas malo, a mnogima je ovo jedini izvor prihoda ili važna dopuna budžeta. Naišli smo na razumevanje gradonačelnika i dobile ovaj predivan prostor na korišćenje. U njemu je trenutno izloženo 600 proizvoda. Radićemo na unapređenju asortimana. Takođe, održavaćemo edukativne radionice za decu i odrasle i sarađivaćemo sa ustanovama kulture, zaključila je Sneđana Nešović.

 

 

Udruženja koja izlažu radove su u sastavu istoimenog krovnog udruženja „Naše nasleđe“ koje je osnovano 2016. godine. Cilj im je očuvanje, promovisanje i unapređenje kulturne baštine, istorije, običaja, tradicionalnih zanata i narodnih rukotvorina, kulturnih raznolikosti, ali i podsticanja preduzetništva.