DruštvoNaslovna

Tradicionalnom šetnjom ulicama Pančeva obeležen Dan slepih

Tradicionalnom šetnjom centralnim ulicama grada i ove godine Međuopštinska organizacija Saveza slepih Pančeva obeležila je 15. oktobar Dan belog štapa – Dan slepih.

U šetnju sa korisnicima Međuopštinske organizacije Saveza slepih Pančeva išao je i član gradskog veća zadužen za rad, socijalna pitanja i zapošljavanje, Milenko Čučković.

Nakon šetnje, u holu Gradske uprave, dočekala ih je zamenica gradonačelnika Dragana Kuprešanin. Ona je pozdravila prisutne i podsetila da Grad Pančevo svake godine podržava rad Saveza i njihove aktivnosti i da će tako biti i ubuduće.

Obeležavanje Međunarodnog dana slepih jeste prilika da se skrene pažnja na potrebe slepih lica. Pre svega na potrebu sprečavanja diskriminacije, ali i suzbijanja predrasuda o ovoj kategoriji lica. Mi kao odgovorna lokalna samouprava mnogo radimo na tom pitanju. Prilagođavamo usluge o socijalnoj zaštiti njima. To će predstavljati značajan korak u pravcu unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, rekla je Dragana Kuprešanin, zamenica gradonačelnika Pančeva.

Grad Pančevo je ove godine za rad Međuopštinske organizacije slepih Pančevo izdvojio 1.000.000 dinara za programske aktivnosti.

Svake godine Grad Pančevo pruža finansijsku podršku i preko konkursa. Tako su prošle godine renovirane i okrečene prostorije u klubu Saveza slepih Pančevo. Zahvaljujući tome druženja i mnogobrojne radionice organizuju se u prijatnijim i mnogo boljim uslovima, kaže Kuprešanin.

U Srbiji živi više od 12 hiljada slepih i slabovidih osoba. Međuopštinska organizacija Saveza slepih Pančevo zajedno sa naseljenim mestima i Domom za lica sa oštećenim vidom “Zbrinavanje” ima više od 490 članova.