KulturaNajaveNaslovna

Knjiga „Smehom protiv korone“ prvi put biće i onlajn predstavljena

Knjiga „Smehom protiv korone“ biće po prvi put i onlajn predstavljena, a snimak će publika moći da pogleda na „jutjubu“ i „Fejsbuku“.

Zbornik humora „Smehom protiv korone“ je objavila prosveta ove godine, a priredila je pančevačka književnica Senka Pavlović.

Promocija je održana u prostorijama Digitalnog Omladinskog centra Gradske biblioteke. U skladu sa preporukama Kriznog štaba grada Novog Sada, promocija je organizovana bez publike.

Snimak promocije biće postavljen u ponedeljak, 19. oktobra, na YouTube kanalu i Facebook strani Gradske biblioteke u Novom Sadu.

U želji da šale i druge kratke humorističke forme budu trajno sačuvane, sistematizovane, obrađene i analizirane, autorka Zbornika je, za vreme vanrednog stanja, prikupljala objave sa društvenih mreža, dosetke, viceve, epigrame i aforizme.

Cilj je bio da se ukaže na pozitivno razmišljanje i vitalan duh najpre našeg naroda, a onda i visprenih reakcija na ovu pandemiju iz susedstva, pa zatim iz sveta.

Šale zaražene smehom su podeljene u tri celine. Prvo poglavlje Narod protiv korone sadrži velike misli malog čoveka o koroni, nastale kao deo kolektivnog duha i potom se proširile na društvenim mrežama. U drugom poglavlju pod nazivom Šta kaže struka, poznati domaći i strani autori, satiričari, aforističari, humoristi su na svoj prepoznatljiv način komentarisali pandemiju. Treće poglavlje (Na)strane šale predstavlja viđenje iz sveta kako su šale trijumfovale nad zabrinjavajućim vestima o koroni.

Knjiga „Smehom protiv korone“ je svedočanstvo jednog teškog vremena. Sadrži svojevrsni antivirusni program uz pomoć kojeg ćete uspešno ponovo instalirati 2020. godinu.

Zbornik je doživeo i svoje mađarsko izdanje, knjigu je objavila ugledna mađarska izdavačka kuća „Norma“ iz grada Hodmezevašarhelja u prevodu Svetislava Neduče.