KulturaNaslovna

Bojan Vasić primio nagradu „Vasko Popa“ u Vršcu

Bojan Vasić, pesnik iz Pančeva, primio je danas nagradu “Vasko Popa” za svoju zbirku pesama “Toplo bilje” na svečanosti u Skupštini grada Vršca.

Bojan Vasić ima 35 godina i najmlađi je laureat do sada.

Svečanost na kojoj je uručena nagrada organizovana je u skladu sa merama donetim radi sprečavanja širenja infekcije virusom kovid-19.

Nagrada za književno stvaralaštvo „Vasko Popa“ ove godine dodeljena je po 26. put. Plaketu sa Popinim likom uručila je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Nakon gotovo jednog veka od rođenja Vaska Pope, osnivača Književne opštine Vršac, jednog od tvoraca posleratne moderne poezije, koji je svoje mesto pronašao među 100 najznamenitijih Srba, Grad Vršac verno čuva uspomenu na svog velikana. Sa ponosom dodeljujemo književno priznanje koje nosi njegovo ime. Zahvalila bih se svima koji su kroz godine dali svoj doprinos ovom visokom priznanju koje danas dodeljujemo jednom mladom pesniku, Bojanu Vasiću. On je svojom zbirkom pesama „Toplo bilje“ učinio da 26. nagrada „Vasko Popa“ ostane u našem Južnom Banatu. Grad Vršac će i u budućnosti čuvati uspomene na sve svoje velikane. Svakako se ističemo značajnim brojem imena koja su svoja dela, poznata širom sveta, ostavila u amanet, nama i budućim generacijama Vrščana, rekla je u svom obraćanju gradonačelnica Dragana Mitrović.

Uz stihove koje je racitovala naša proslavljena dramska umetnica Rada Đuričin, predstavnici stručnog žirija Jovan Zivlak i prof. Dr Vladimir Gvozden obrazložili su odluku da se nagrada dodeli do sada najmlađem dobitniku od uspostavljanja ove nagrade 1995. godine.

Žiri: neobična i hrabra pesnička knjiga Bojana Vasića

Neobična i hrabra je pesnička knjiga Bojana Vasića. Modernost se vezuje ponajviše za urbani svet, za različite režime koji ga oblikuju. Nema teologije spasenja, niti bilo koje vrste kompenzacije iz horizonta kulture. Vasić je ovde, međutim, pošao od iskustva vezanog za ruralni svet, za neposrednost tek minulog iskustva koje reflektuje kao autonoman svet bačen u pukotinu vremena, kaže se u obrazloženju žirija, koje je pročitao predsednik žirija Jovan Zivlak.

Dalje se navodi da se nagrađena zbirka pesama zasniva na neobičnom predmetnom svetu, na poretku izvan moderniteta, a da su Vasićeve pesme pisane u slobodnom stihu, da je gramatika ovih pesama zapravo gramatika drugog i trećeg lica gde dominira ton obraćanja nekom neidentifikovanom subjektu.

Kako stoji u obrazloženju, te pesme su građene na istraživanju jedne istorije, gde je uključeno lično iskustvo, skoro izraženo kao prisustvo u izabranom poretku, katalogu, u svetu nužnosti, a da je autorov svet izabran i tematizovan kao svet bilja u kome se odvija istorija ljudi njime povezana.

Ovo je poezija imaginacije, i nema odstupanja od prepoznatljivih amblema jednog sveta, njegove prirodne i društvene realnosti, jer Vasićevi amblemi su bagrem, jabuka, mrkva, višnja, dud, lipa, menta, korov, ali i oluja, jutro, žetva, proslave, ptice, pčele, golubarnici, ocenio je žiri.

Na kraju se zaključuje, između ostalog, da je “Bojan Vasić moderan pesnik svedočenja o razmerama aktuelnog života, njegove kulture, i da je napisao snažnu poemu o nevidljivosti određujućeg prisustva našeg sveta”.

O nagradi je odlučivao tročlani žiri u sastavu Jovan Zivlak (predsednik), Vladimir Gvozden i Dejan Aleksić, koji je razmatrao 45 zbirki pesama objavljenih tokom 2019. i 2020. godine, koje su bile poslate na konkurs ili su predložene od strane članova žirija.

 

 

Zbirka pesama „Toplo bilje“ najbolja među 45 ocenjivanih naslova

Vasićeva zbirka pesama je ocenjena kao najbolja u konkurenciji 45 naslova. Kako je rečeno, izdvojila ga je neobična vrsta pesničke interpretacije, koja je odolela terminima postmodernizma i urbane kulture.

Stati u red Popinih dužnika i njegovih nastavljača najveća je čast. Istovremeno, nisam očekivao da ću dobiti ovu nagradu, jer se ona ne dodeljuje samo za konkretnu zbirku, već za celokupno stvaralaštvo. Ovo je veliko ohrabrenje za mene, rekao je Bojan Vasić.

O Bojanu Vasiću:

Bojan Vasić (Banatsko Novo Selo, 1985), bio je urednik studentskog časopisa za književnost “Znak” (2008-2010), urednik programa manifestacije “Svetski dan poezije Kulturnog centra Beograda” (2012), sekretar Srpskog književnog društva (2013-2016), član uredništva pesničke edicije “Najbolja”, Pančevo, od 2015.

Objavio je sledeće zbirke pesama: “Srča” (2009), “Tomato” (2011), “Ictus” (2012), “13” (2013) , “Detroit” (2014) i “Volfram” (2017).
Dobitnik je nagrada “Mladi Dis” i “Matićev šal” za zbirku “Srča” i “Miroslav Antić” upravo za knjigu “Toplo bilje”.

Pesme su mu prevođene na slovenački, poljski i engleski.

O nagradi „Vasko Popa“:

Nagrada “Vasko Popa”, osnovana 1995. godine, ima za cilj da afirmiše savremenu srpsku poeziju, uvažavajući doprinose velikog pesnika i njegovo neprocenjivo služenje modernoj pesničkoj reči.

Nagradu “Vasko Popa” dodeljuje Agencija Đorđević, a darodavci novčanog iznosa su Grad Vršac i kompanija “Senzal capital”, vlasnika Radeta Rakočevića iz Beograda.

Nagrada se sastoji od Povelje s likom Vaska Pope, rad slikara Milana Blanuše, i novčanog iznosa.