KulturaNaslovna

Izložba „Francuska i Srbija: Vekovi prijateljstva“ u Beogradu

Izložba „Francuska i Srbija: Vekovi prijateljstva“ danas je otvorena u Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu.

Izložba „Francuska i Srbija: Vekovi prijateljstva“ je postavljena povodom objavljivanja dvojezične luksuzne monografije pod istim nazivom. Autor monografije dr Aleksis Trud, profesor Univerziteta u Versaju. On je i vodeći stručnjak za istorijat međudržavnih i kulturnih odnosa između Srbije i Francuske.

Izložba se sastoji od 15 panoa na kojima je predstavljen vizualni materijal i prateći tekst o nekim od najvažnijih momenata u istoriji odnosa dva naroda. Od prvih kontakata u srednjem veku, preko diplomatske prepiske i savezništva u Prvom svetskom ratu do spomeničkog nasleđa koje povezuje dve kulture. Među vizuelnim materijalima predstavljena je i vredna arhivska građa.

Pored panoa, na izložbi je na ekranima moguće videti i bogat dokumentarni materijal u vlasništvu Jugoslovenske kinoteke. Materijal je sastavljen od filmskih zapisa koji svedoče o srpsko-francuskim odnosima.

Izložbu su otvorili autor monografije dr Aleksis Trud, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka dr Vuk Vukićević i urednik monografije dr Vladimir Kolarić.

Promocija knjige „Francuska i Srbija: Vekovi prijateljstva“ sutra će biti održana u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, a u petak u Matici srpskoj u Novom Sadu.