AktuelnoDruštvoNaslovna

Građevinski materijal za izbegla i interno raseljena lica

Građevinski materijal za izbegla i interno raseljena lica obezbeđen je i ove godine kroz saradnju sa Komesarijatom za izbegle i raseljene.

Grad Pančevo svake godine učestvuje u projektima za izbegla i raseljena lica kroz razne vidove pomoći, građevinski materijal, dohodovne aktivnosti, izgradnju stanova i jednokratne pomoći.

Zamenica gradonačelnika Dragana Kuprešanin i član Gradskog veća grada za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Milenko Čučković posetili su domaćinstvo u Starčevu i prisustvovali isporuci građevinskog materijala.

 

 

Dragana Kuprešanin, zamenica gradonačelnika podsetila je da Pančevo ima dugogodišnju aktivnu saradnju sa Komesarijatom i međunarodnim organizacijama u cilju rešavanja problematike izbeglica i interno raseljenih stanovnika.

Mi se, zajedničkim snagama, trudimo da pomognemo onima kojima je neophodna pomoć u pronalaženju mogućnosti stanovanja, odnosno rešavanja stambenog pitanja i omogućimo integraciju u svim životnim sferama tako da se osećaju da su kod kuće i da je ovde njihov dom. Sredstvima drugih donatora kao što su Japanska carevina, fondovi IPA i SIRP i drugih, u gradu Pančevu izgrađeno je još 198 stanova za izbegla lica. Ukupno je izgrađeno 274 stana što jasno pokazuje koliko je Pančevo odgovoran, otvoren i grad koji brine o svim svojim građanima, istakla je Dragana Kuprešanin, zamenica gradonačelnika Pančeva prilikom posete porodici Radaković u Starčevu. Radakovići su došli iz Hrvatske, a sada su dobili pomoć u vidu građevinskog materijala.

 

 

Intenzivirani su projekti stambenog zbrinjavanja izbeglih

Poslednjih 10 godina intenzivirani su projekti stambenog zbrinjavanja izbeglica i interno raseljenih lica kao način trajne integracije u Republici Srbiji.

Iz sredstava Regionalnog stambenog programa za grad Pančevo obezbeđena su sredstva kroz tri projekta dodele građevinskog materijala. Materijal za izgradnju porodičnih stambenih objekata dodeljen je za 49 porodica izbeglih lica, od toga u zadnjem projektu za 10 porodica. Takođe, iz sredstava Regionalnog stambenog programa otkupljena je 21 seoska kuća. Trenutno je u izgradnji zgrada sa 40 stanova. Uskoro treba da počne izgradnja još jedne zgrade sa 36 stanova. Iz istih sredstava dodeljeno je i 16 montažnih kuća, precizirao je Milenko Čučković, član Gradskog veća grada Pančeva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku.

 

 

Dvadeset godina smo bili podstanari, nismo imali svoj dom, selili se više puta. Teško je bilo, ja sam ostao i bez posla. Želim da se zahvalim gradu Pančevu na ovoj velikoj pomoći. Mi ovo ne bismo mogli sami, ni da sanjamo. Sada ćemo moći da sredimo ovu kuću, koja možda nekima izgleda loše, ali nama je najbolja na svetu i tek će biti kada završimo radove od leta, ne krije radost domaćin Slobodan Radaković.

Osim sredstava Regionalnog stambenog programa, sredstvima iz budžeta Republike Srbije, koji se realizuju preko Komesarijata za izbeglice Republike Srbije, za potrebe stambenog zbrinjavanja izbeglica i interno raseljenih lica dodeljeno je još 342 paketa građevinskog materijala, otkupljeno 12 seoskih kuća i dodeljeno 9 montažnih kuća.

Izvor: Grad Pančevo