KulturaNaslovna

Dvadeseti susreti izvornih pevačkih i igračkih grupa

Dvadeseti susreti izvornih pevačkih i igračkih grupa pod nazivom “Etno Glas” održani su u Pančevu od 5. do 9. novembra. Organizovali su ih KUD “Stanko Paunović” NIS-RNP i Dom omladine Pančevo.

Uprkos otežanim uslovima svi planirani programski sadržaji su realizovani, čime je ostvaren kontinuitet održavanja ove manifestacije, koja je započeta još daleke 2001. godine, kaže Dejan Trifunović, umetnički direktor KUD „Stanko Paunović“.

Ovogodišnji festival počeo je 5. novembra u Holu uprave Grada Pančeva, otvaranjem izložbe “Olga Benson-snovi o prošlosti i tradiciji”, Etnografskog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti iz Beograda, autorke Ljiljane Gavrilović. Izložbu je otvorila Marija Jević, članica gradskog veća zadužena za oblast kulture. Izložbu će Pančevci moći da pogledaju do ponedeljka 16. novembra.

U Holu uprave Grada Pančeva 6. novembra održana je koreorevija narodnih nošnji iz zbirke KUD-a “Stanko Paunović” NIS-RNP Pančevo, koja je bila u saglasju za aktuelnom izložbenom postavkom.

 

 

U dvorani “Apolo” Pančevo 7. novembra održan je koncert izvornih pevačkih i igračkih grupa. Učestvovali su: Izvorna grupa “Crnućanka” Gornji Milanovac, Muška grupa pevača KUD “Abrašević” Kraljevo, guslar Miladin Karličić, KUD “Stanko Paunović” NIS-RNP (ženska i muška grupa pevača, svirač na fruli Vasa Petrović, svirač na fruli i kavalu Mihajlo Nenadić).

U Holu uprave Grada Pančeva 8. novembra održana je dečja etnološko-likovna radionica a u dvorana “Apolo” koncert izvornih pevačkih i igračkih grupa. U programu drugog pevačkog programa učestvovali su: Pevačka grupa “Luča” Beograd, svirač na kavalu i gajdama Miloš Nikolić, Izvorna pevačka grupa “Složna braća” Rogačica, KUD “Stanko Paunović” NIS-RNP (ženska i muška grupa pevača, svirač na fruli Mihajlo Nenadić, svirači na fruli Dario Memešahović i Marko Kovačević).

 

 

Festivalski programi završeni su 9. novembra u Galeriji na spratu Doma omladine Pančevo. Tada je otvorena izložba dečjih radova nastalih tokom etnološko-likovne radionice.

Održavanje 20. Etno glasa pomogli su Grad Pančevo i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.