LjudiNaslovnaSport

Andrea Stojadinov: redovno treniranje važno za osvajanje medalja u džudou

Andrea Stojadinov iz Pančeva ima 20 godina i od malena trenira džudo. Do pre dve godine nastupala je za Džudo klub „Dinamo“ iz Pančeva, a sada je članica Džudo kluba „Crvena Zvezda“ Beograd.

Tokom dosadašnje karijere osvajala je brojne turnire i medalje, a poslednje dve osvojila je početkom novembra. Prvo je postala juniorska prvakinja Evrope u džudou, a samo nekoliko dana kasnije osvojila je i bronzanu medalju na Prvenstvu Evrope za mlađe seniore. U ponedeljak, 16. novembra putuje u Prag, u Češku, na Prvenstvo Evrope za seniore.

Iako je ova godina bila teška za sve sportiste, sa dugom pauzom u treninzima i takmičenjima, ti si uspela da zablistaš na svim turnirima i takmičenjima koji su se u međuvremenu održali.

Da, na Evropskom kupu u Dubrovniku početkom oktobra osvojila sam zlatnu medalju. Na državnom prvenstvu za seniore sam takođe osvojila zlatnu medalju. Zatim smo otišli na Gren slem u Budimpeštu, koje je možda čak i najjače takmičenje u mojoj karijeri do sada, gde sam dospela do borbe za bronzu i osvojila bronzanu medalju. To je bio ogroman rezultat za mene lično, dao mi je puno samopouzdanja pred dva evropska prvenstva koja su bila u okviru pet dana. Na Evropskom prvenstvu za juniore početkom novembra uspela sam da osvojim titulu prvaka, a za mlađe seniore, pet dana kasnije, osvojila sam bronzanu medalju.

Koliko je bilo teško postići sve ove rezultate za kratko vreme imajući u vidu uslove treniranja u ovoj godini i poremećeni kalendar takmičenja?

Nama su takmičenja prestala u martu što je za džudo i veliki problem. Očekivali smo velike turnire. Trebalo je i Olimpijada da se održi u julu. Posle toga neki turniri na kojima sam očekivala da ću nastupiti i osvajati medalje nisu se održali. Trebalo je da bude desetak turnira poput Gren slema u Budimpešti. Zato je bio problem kako da planiramo i kako da tempiramo formu. Prvo je bilo da će se sve nastaviti u aprilu, u aprilu su govorili u junu, u junu su saopštili da će biti u septembru, u septembru su nam rekli da će takmičenja početi u oktobru. Nismo znali za koji period da se spremamo. Džudo je takav sport da mora da se radi i snaga i kondicija, onda da se vežba eksplozivnost. Mora dobro da se isplanira ceo period kako bismo bili na vrhuncu forme za takmičenja. Najveći problem sa celom ovom situacijom je možda bio to što nijednog trenutka nismo znali šta da očekujemo. Ipak, trenirali smo i eto, izgleda da smo imali i sreće da smo sve dobro ukombinovali i da sam ja sad u dobroj formi, što se vidi i po rezultatima.

Kakvi su ti dalji planovi?

Već u ponedeljak, 16. novembra putujem u Prag, u Češku na Evropsko prvenstvo za seniore. Mislim da će to biti i poslednje takmičenje za ovu godinu. Možda će se još održati i Superliga u Srbiji. To je ekipno takmičenje. Džudo je individualni sport, ali svake godine imamo i klupsko ekipno takmičenje i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Videćemo kako će virus korona da se odrazi na to, da li će se održati takmičenje ili ne. Nakon toga imaćemo pauzu do januara i nadam se da ćemo u januaru početi godinu onako kako bi trebalo.

 

Andrea Stojadinov i Goran Popović na prijemu u Gradskoj upravi Pančevo

 

Kako izgleda jedan običan dan džudo šampionke u ovom periodu?

Gledam da sam u Pančevu što više. Pre podne imam trening sa kondicionim trenerom Goranom Popovićem ovde u Pančevu. Taj kondicioni trening obično bude u sedam, osam ili devet sati ujutru. Kasnije popodne oko dva treniram sa bratom u kući. Imam sreću da smo sredili jednu sobicu sa strunjačama da mogu sa bratom da radim džudo. Tu dosta radimo na nekim tehničkim stvarima: puno ulazaka, bacanja, radim na svojoj kondiciji. Uveče u pola devet svako veče imam trening u Zvezdi gde imam priliku da radim i borbe sa puno različitih sparing partnera. Tada imam i rad sa trenerom oko taktika i svega.

Šta te očekuje u narednoj godini?

Trenutno sam izlazna godina juniora i od Nove godine zvanično ću biti senior. Međutim, iako ne postoji nijedno pojedinačno takmičenje, postoji Evropsko prvenstvo za mlađe seniore. To je uzrast do 23 godine. Sam prelaz iz juniora u seniore je jako težak i verujem da zato Evropska džudo federacija, kako bi olakšala sam taj prelaz, svake godine organizuje to Evropsko prvenstvo za džudiste do 23 godine.