NaslovnaZanimljivosti

U Pančevu je ovog jutra spašen mladi labud koji je ušetao u kuću i prevezen do Tamiša

U Pančevu je ovog jutra spašen mladi labud koji je sinoć zalutao u jedno dvorište na Bavaništanskom putu i vraćen na obale Tamiša. Radnici JKP „Zelenila“ i direktor Turističke organizacije Pančevo akteri su ove spasilačke misije koja zaslužuje svaku pohvalu.

Kako nam je ispričao Nikola Stoilković, direktor Turističke organizacije Pančevo sinoć oko 21 sat u dvorište kuće porodice Stoilković došao je neobičan gost – mladi labud.

Bio je dezorjentisan, pomalo uplašen. Ušao je sam u kuću, u garažni deo kuće. Videlo se da je veoma mlad i zbunjen. Pozvao sam „Zelenilo“, čuvare prirode iz Parka prirode „Ponjavica“ i oni su ovog jutra došli da preuzmu labuda i da ga prenesu do obale Tamiša, ispričao nam je Nikola Stoilković.

Goran Krnjajić, jedan od čuvara prirode podseća da su već imali sličnu akciju spašavanja labuda početkom oktobra kada je mladi labud sledeo na avionsku pistu u fabrici Utva avioni.

I tada je bilo neophodno što pre organizovati akciju hvatanja ptice i odnošenja do najbliže vodene površine. Ovaj labud je veoma mlad, očigledno je sinoć krenuo na svoj probni, možda i prvi let, i izgubio se. Mi smo ga prevezli do obale Tamiša i tako mu omogućili da bude u okruženju iz kojeg može ponovo da poleti, objasnio je Krnjajić.

Velike betonske i asfaltne površine, kao i ravni krovovi, labudove iz njihove ptičje perspektive podsećaju na vodu, reku ili jezero na koje mogu da slete. U tom trenutku oni naravno ne znaju da ih po sletanju neće dočekati voda već tvrda površina sa koje oni ne mogu lako da polete. Zato ih je neophodno uhvatiti i odneti do najbliže vodene površine sa koje će lako poleteti.

Ako se ikad nađete u sličnoj situaciji, potrebno je da, ovako kako je to uradio Nikola Stoilković, pozovete radnike pančevačkog „Zelenila“, preduzeća koje zapošljava i čuvare prirode u Parku prirode „Ponjavica“, jer će oni najbolje znati kako da se pomogne ptici.

Inače, Turistička organizacija Pančevo je poznata kao prijateljsko okruženje za sve životinje, tako da ne čudi što je i ovaj put postupak bio ispravan. U prostorijama Turističke organizacije Pančevo redovno ćete sresti dobroćudne gradske pse i mačke o kojima brinu i zaposleni u ovoj organizaciji i posetioci Pančeva.

Tekst: L.V.
Foto: N.S.