DruštvoNaslovna

Budžet Opštine Opovo biće i realan i ambiciozan

Bliži se kraj godine i formiranje budžeta za sledeću godinu. Kakav budžet je potreban opštini Opovo za narednu godinu pitali smo predsednika ove opštine Miloša Markova.

On kaže da budžet opštine Opovo za 2021. godinu mora biti pre svega realan, ali mora u isto vreme da bude i ambiciozan i racionalan.

To uopšte nije jednostavno sprovesti. Kad kažem racionalan, to znači da moramo da se domaćinski ophodimo prema budžetu Opštine, jer imamo dosta izazova tokom naredne godine, a tiče se pre svega otplate duga Doma zdravlja. Taj račun nismo mi napravili. To je problem koji je nastao mnogo godina ranije, a došao je nama na naplatu. Ipak, mi smo spremni da prihvatimo taj izazov i rešićemo i problem tog duga, koji je uglavnom prema dobavljačima za lekove. Dug iznosi oko 60 miliona dinara, jer se nije bavilo time u ranijem periodu, ali mi ćemo taj dug rešiti i pokazaćemo kako se vodi računa o ovoj ključnoj ustanovi na teritoriji naše opštine, kaže Markov.

On takođe dodaje da budžet opštine Opovo mora biti i racionalan i štedljiv.

Kada kažem racionalan to znači da ni jedna od aktivnosti koja lokalna samouprava sprovodi ne sme izostati, mora da se vodi računa o svemu, o socijalno ugroženim građanima, o investicijama, o gradilištima. Tu ćemo fokus iz naših sredstava imati na pripremi projektnih i tehničkih dokumentacija za sve veće investicije. Tu očekujemo veliku podršku Republike i Pokrajine. Mi ćemo imati spremnu dokumentaciju za sve veće projekte. Apliciraćemo za dodatna sredstva od njih. Što se tiče kvaliteta svakodnevnog života u opštini Opovo, to moramo ne samo održati na postojećem nivou, već i unaprediti, što znači da će se iz opštinskog budžeta i dalje ulagati i u sport, i u kulturu, i u mlade, i u penzionere. Mogu reći da ćemo iduće godine povećati i budžet za zaštitu životne sredine. Moj novi tim i ja imamo raznih kreativnih ideja koje se tiču unapređenja prirode u opštini Opovo, kao i načinima borbe sa divljim deponijama i, nema sumnje, realizovaćemo ih, zaključio je Miloš Markov.

Izvor: S.B./Start013