DruštvoNaslovna

Zagađenje reke Krivaje glavni ekološki problem

Glavni ekološki problem u Bačkoj Topoli, ali i okolnim mestima je zagađenje reke Krivaje. Reka u kojoj su nekada kupali stanovnici Bačke Topole i Malog Iđoša danas je zagađena, bez živog sveta, stalno se šire neprijatni mirisi, a kako pojedini ekolozi tvrde nestale su žabe i ribe.

Među najveće zagađivače spadaju pojedine firme iz Bačke Topole koje ne poseduju prečistače i ispuštaju otpad direktno u reku. Prema srpskim zakonima do 2025. godine morali bi da ugrade prečistače.

Da podsetimo, Lokalne vesti su o tome i pisale, Pokrajinska vlada opštinama Bačka Topola i Mali Iđoš odobrila je sredstva za izgradnju prečistača i tome se očekuje značajno smanjenje zagađenja životne sredine.

Pored toga, problem je neizgrađena kanalizaciona mreža. Kako bi se stalo na put zagađenju životne sredine, čelnici Opštine Bačka Topola realizuju mnogobrojne projekte među kojima je i izgradnja prečistača, ali i kolektorske mreže.

Predsednik Opštine Bačka Topola, Adrian Satmari objašnjava da sa mnogim projektima paralelno se gradi i glavni kolektor u Bačkoj Topoli.

Završena je deonica od oko 420 metara između ulica „Boljai Farkaš“ i kasarne, a projekat zajednički su finansirali Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu i opština Bačka Topola. Vrednost projekata je oko 16 miliona dinara i uveliko se radi na pripremi planske dokumentacije za proširenje kanalizacione mreže. Posao nije lak, ali ćemo ga odraditi i ukoliko obezbedimo sredstva po konkursima možemo očekivati 2022. godine i realizaciju, rekao je Adrian Satmari.

Tekst: L.V
Foto: srbobran.rs i wikipedia.org.rs