AktuelnoDruštvoNaslovna

Kuprešanin: nastavljamo da razvijamo grad da bude još bolje mesto za život

Postavljeni su čvrsti temelji strateškog razvoja grada i naš je zadatak da nastavimo da ga razvijamo još brže i efikasnije, rekla je između ostalog Dragana Kuprešanin, zamenica gradonačelnika Grada Pančeva u intervjuu za Starčevačke novine.

Razgovarali smo sa njom o tome šta će biti prioriteti lokalnih vlasti u prvih šest meseci, ali i o tome kako će se razvijati dalje sva mesta na teritoriji grada Pančeva.

Na funkciju zamenice gradonačelnika Grada Pančeva imenovani ste u avgustu ove godine. Šta će biti Vaša zaduženja odnosno čime se bavi zamenik gradonačelnika?

Funkcija zamenika gradonačelnika grada Pančeva predstavlja jednu zaista odgovornu poziciju. Smatram i uverena sam da čovek bilo kojim poslom ili funkcijom da se bavi, neophodno je da bude maksimalno posvećen, da za svaku situaciju ili problem postoji adekvatno rešenje, da je za neke stvari potrebno strpljenje, ali da se upornost uvek vrati u vidu kvalitetno urađenog posla. Mi smo tu zbog naših sugrađana, nebitno kojim se konkretno oblastima bavimo. Važno je da oni budu zadovoljni kvalitetom života i uslovima rada u gradu Pančevu, da prepoznaju naš trud i zalaganje, a za to je potrebno ulaganje kontinuiranog rada kako bi se opravdalo ukazano poverenje. Naš cilj je da lokalna samuprava bude efikasna, da se programi i projekti unapređenja života i rada naših sugrađana brže i efikasnije realizuju i da postoji veća i čvršća uvezanost svih sektora, jer sve je to jedna celina. Deo sam tima gradonačelnika Pančeva Aleksandra Stevanovića koji je od stupanja na poziciju insistira na većoj efikasnosti rada kako gradskih službi, tako i javnih preduzeća pod ingerencijom grada, tako da ne postoji striktna podela poslova.

Na funkciju zamenice gradonačelnika došli ste s mesta direktora institucije iz oblasti socijalne zaštite. Koliko će Vam to iskustvo koristiti u daljem radu u lokalnoj samoupravi? Da li ćete i na koji način uticati na to da se odnos lokalne samouprave prema ugroženim kategorijama stanovništva unapredi?

Iskustvo se stiče godinama, važna je njegova implementacija u praksi ali i nadogradnja novim znanjima. U narednom periodu pred nama je puno izazova, tu su i okolnosti nastale kao posledica epidemiološke situacije izazvane virusom kovid-19, to sve zahteva dodatno angažovanje i posvećenost kako bi grad i sve ustanove i institucije u njemu što bolje u takvim okolnostima funkcionisale. Posebno se obraća pažnja na vrtiće, škole, ustanove socijalne i zdravstvene zaštite. Grad je uvek tu da pomogne svojim građanima, njihova bezbednost i zdravlje su nam na prvom mestu. Nastavljamo sa unapređenjem programa socijalne zaštite. Sprovodimo mere populacione politike za podršku i brigu porodici sa decom, majkama za prvorođeno dete, regresiramo boravak dece u vrtićima i boravak dece na Divčibarima, regresiramo troškove prevoza učenika i mnoge druge. Mi vodimo odgovornu socijalnu politiku i brinemo o svojim građanima.

Od ove godine uređenje lokalnih puteva realizuje se kroz javno-privatno partnerstvo. Kako će se to odraziti na budžet grada Pančeva?

Postupkom javno-privatnog partnerstva rekonstruisaćemo i rehabilitovati putnu mrežu sa ciljem da sve ulice u gradu i naseljenim mestima budu asfaltirane. Kao što smo već videli, započeta je rekonstrukcija i rehabilitacija putne mreže u svim naseljenim mestima. Nakon 40 godina, po prvi put, mnoge ulice u seoskim sredinama dobiće asfalt. To je zaista dug vremenski period gde se po pitanju rehabilitovanja putne mreže ništa veliko nije uradilo. Ova investicija jednaka je jednogodišnjem budžetu Grada Pančeva, sprovodi se putem javno-privatnog partnerstva, bez kreditnog zaduživanja.

Šta će biti prioriteti u radu lokalne vlasti u narednih šest meseci?

Grad Pančevo je u mnogim segmentima bolji nego što je to bio pre četiri godine, ali biće još bolji u godinama koje dolaze. Postavljeni su čvrsti temelji strateškog razvoja grada i naš je zadatak da nastavimo da ga razvijamo još brže i efikasnije. Ogromno poverenje koje su građani ukazali na izborima SNS je potvrda da su prepoznali program napretka i razvoja grada ali i da žele da se grad dalje razvija. Zato mi na odgovoran način nastavljamo da rešavamo ono što decenijama unazad nije. Završavamo postojeće projekte, pokrećemo i planiramo nove. Imamo strategiju i plan razvoja grada u svim oblastima. Nastavljamo da unapređujemo privredni ambijent, za dolazak novih investitora, poput ZF i BROSE-a i aktivno radimo po pitanju otvaranja novih radnih mesta. Plate će biti među najvećim u regionu. U narednom periodu uložićemo sredstva u uređenje Tamiškog keja, puteve, rasvetu, vodovodne i kanalizacione mreže, atmosfersku kanalizaciju, fabriku za prečišćavanje otpadnih voda, uređenje deponija, sportsku i turističku infrastrukturu… Rekonstruisaće se, dograditi i opremiti ceo kompleks Opšte bolnice u Pančevu. Nastavljamo sa uređenjem škola. Uložićemo sredstva u izgradnju i rekonstrukciju vrtića. Jedan od prioritetnih zadataka je svakako rešavanje problema listi čekanja za upis dece u vrtiće. Intenzivno se bavimo ovim problemom, a u planu je i izgradnja novog vrtića. Ulaganje će direktno uticati na rast ekonomije, stvaranje novih radnih mesta i povećanje prosečne plate. Napravićemo bolje uslove za sve naše sugrađane.

Na koji način će lokalna samouprava pomagati razvoj svih ostalih naseljenih mesta na teritoriji našeg grada?

Odnos lokalne samouprave i naseljenih mesta je nešto čemu ćemo posvetiti veliku pažnju. Cilj nam je da dobrom koordinacijom sa mesnim zajednicama i zajedničkim radom, doprinesemo da kvalitet života u centru i prigradskim naseljima bude isti. Kao primer toga imamo realizaciju ugovora o javno-privatnom partnerstvu, gde se sa izgradnjom i obnavljanjem putne mreže krenulo upravo u jednom od naseljenih mesta, u Glogonju. Ovaj projekat značajan je posebno za naseljena mesta jer se odnosi i na redovno održavanje i u letnjem i u zimskom periodu, sad ćemo konačno imati službu koja čisti sneg po našim selima. Ovaj vid saradnje odnosiće se na kulturu, obrazovanje, zdravstvo i sve druge oblasti od značaja za stanovnike naseljenih mesta.

Po čemu biste voleli da Vas građani upamte na kraju mandata?

Veoma mi je bitno mišljenje građana, jer mi radimo da bi oni lepše i lakše živeli, da Pančevo bude bolje mesto za život. To je i moja misija, ali i misija tima okupljenog oko gradonačelnika. Bitno je da nas pamte kao nekoga ko je prepoznao njihove potrebe i doprineo da im život bude bolji.