DruštvoNaslovna

Ministarska Kisić Tepavčević obišla renoviran prostor Saveza slepih u Pančevu

Povodom 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević posetila je Međuopštinsku organizaciju Saveza slepih Srbije – Pančevo.

Ona je istakla da svakog dana svi treba da se bore za jednaka prava svih građana i život bez barijera.

Međuopštinsku organizaciju Saveza slepih Srbije – Pančevo, čije su prostorije obnovljene uz podršku Ministarstva i Grada Pančeva, obišli su i pomoćnica ministra u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević, gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović, kao i Milan Stošić i Ivanka Jovanović iz Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS).

 

 

Ministarka Kisić Tepavčević čestitala je osobama sa invaliditetom njihov dan i navela da je obeležavanje 3. decembra od izuzetnog značaja za društvo u celini.

Ovaj dan je dan kada imamo priliku da promovišemo prava i mogućnosti osoba sa invaliditetom. To treba da radimo svakog dana u godini, da se borimo i ističemo da svi imamo jednaka prava i mogućnosti. Mi smo pre svega vaši prijatelji, a onda i aktivni saradnici i partneri. U prethodnom periodu smo pokazali kako zajedno, konkretnim aktivnostima, možemo da učestvujemo u stvaranju modernijeg društva, gde svi imaju jednaka prava, ali i prava na različitost, kazala je Kisić Tepavčević.

Ona je podsetila da je Ministarstvo u saradnji sa NOOIS u januaru 2020. godine pokrenulo kampanju „SRBIJA BEZ BARIJERA“, što nije samo slogan, već je i cilj Ministarstva.

Ministarka Kisić Tepavčević je naglasila da će Ministarstvo nastaviti da podržava rad organizacija koje okupljaju osobe sa invaliditetom, sa ciljem da im omogući ostvarivanje građanskih, socijalnih i drugih prava, uz poštovanje njihovog dostojanstva.

Podrška će biti usmerena ka 33 saveza udruženja osoba sa invaliditetom koji okupljaju 522 lokalne organizacije u Republici Srbiji i ka 61 preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Ministarka Kisić Tepavčević uručila je Međuopštinskoj organizaciji Saveza slepih Srbije – Pančevo laptop, za potrebe realizacije njihovih svakodnevnih aktivnosti.

 

 

Milan Stošić i Ivanka Jovanović iz NOOIS su istakli da je uprkos epidemiji izazvanoj Korona virusom, tokom ove godine ostvarena odlična saradnja sa Ministarstvom i da su postignuti brojni rezultati.

Posebno su izdvojili one koji se odnose na povećanje pristupačnosti i uklanjanja barijera, ali i stvaranja boljeg pravnog okvira, u smislu donošenja nove strategije za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom za naredne četiri godine i pratećeg akcionog plana za implementaciju ove strategije.

Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije ima dobru saradnju sa nadležnim ministarstvom i tokom ove godine postignuti su mnogobrojni rezultati. Posebno bih istakla one koji se odnose na povećanje pristupačnosti,uklanjanje barijera i stvaranje boljeg pravnog okvira u smislu donošenja nove strategije za osobe sa invaliditetom u naredne 4 godine, kaže Ivanka Jovanović, izvršna direktorka Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije.

Milan Stošić dodaje da je nezaposlenost veliki problem invalidnih lica.

Trebalo bi više da se učini na zapošljavanju osoba sa invaliditetom, da ne budu samo javni radovi kao najčešći vid njihovog radnog angažovanja. Takođe želimo i da se donese zakon o organizacijama osoba sa invaliditetom, kaže Milan Stošić, predsednik Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije i predsednik Saveza slepih Srbije.

Zahvaljujući sredstvima nadležnog ministarstva renovirano je oko 100 kvadrata prostora koji koristi Međuopštinska organizacija saveza slepih Pančevo.

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović zahvalio se Ministarstvu na podršci u adaptaciji prostorija Međuopštinske organizacije Saveza slepih Srbije – Pančevo, dodajući da ćemo i u narednom periodu realizovati strateške ciljeve radi podrške osobama sa invaliditetom.

Urađeni su unutrašnji radovi, obnovljeni su podovi zidovi, elektro instalacije, sve ono što je bilo staro i dotrajalo, i ovaj prostor je doveden u stanje dostojno ljudi koji ga koriste, kaže Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva.

 

                                 

 

Organizacija u Pančevu, koja okuplja ljude iz Južnog Banata, ima oko 470 registrovanih članova. U Pančevu se nalazi i Dom za lica sa oštećenim vidom „Zbrinjavanje“, jedini takve vrste u Srbiji.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana, sa ciljem da se osobama sa invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učestvovanje u društvenom životu.