DruštvoNaslovna

Na Skupštini grada Pančeva usvojen budžet za 2021. godinu

U Pančevu je na sednici Skupštine grada usvojen budžet grada Pančeva za 2021. godinu. Većinom glasova prisutnih odbornika budžet grada za 2021. godinu je usvojen i iznosi 5,08 milijardi dinara.

Predlog budžeta obrazložio je gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

Svi ste bili svedoci da smo u 2020. godini od 21. avgusta u dva navrata imali dva rebalansa budžeta. Mi smo već tim rebalansima reagovali u skladu sa situacijom i pratili stanje, jer ovo zaista jeste teška godina. Situacija sa kojom se borimo i neprijatelj u vidu pandemije virusa korona jako utiče na sve nas u svakom pogledu, ali utiče i na finansijska sredstva sa kojima budžet grada Pančeva raspolaže. Mi smo i prethodnim rebalansima i prilikom izrade budžeta pokušali da predvidimo što više stvari, iako je to zaista nepredvidljivo u postojećim okolnostima. Radeći odluku o budžetu za 2021. godinu nastavili smo da radimo ono što smo počeli rebalansima. Smatram da smo to uradili dobro, pre svega u smislu očuvanja našeg sistema. Obezbedili smo sredstva za sve one funkcije koje su neophodne, kako bi naši sugrađani što manje trpeli posledice pandemije virusa kovid-19, rekao je gradonačelnik Stevanović.

On je napomenuo i da je Odluka o budžetu grada Pančeva prvi put doneta u skladu sa budžetskim sistemom i kalendarom koji propisuje budžetski sistem, odnosno pre 20. decembra.

To je je jako važno, jer sam prilikom stupanja na dužnost rekao da ćemo insistirati na većoj efikasnosti u radu lokalne samouprave i to smo na ovaj način i dokazali. Budžet je programski, od 2015. godine se tako formira. Budžet Pančeva je uvek bio transparentan i danas je takav, ima manje pozicija nego što je bilo u 2020. godini, ali je vrlo transparentan po programima. Ono što je važno, je da smo uspeli da izvorne prihode grada Pančeva podignemo i da ih dovedemo na nivo otprilike isti kao u prethodnoj godini i pored smanjenih ustupljenih prihoda sa republičkog i pokrajinskog nivoa, kazao je Stevanović.

Budžet za 2021. godinu iznosi 5.838.390.000 dinara i sadrži sve ono što je neophodno za normalno funkcionisanje grada.

Prva stvar kojom smo se vodili, jeste bilo da obezbedimo primanja svim zaposlenima u PU „Dečja radost“, kako bi predškolska ustanova nesmetano funkcionisala u ovom situaciji, kao i za ustanove obrazovanja. Pored toga predvideli smo sredstva i za ustanove kulture, socijalne zaštite, javnih i javno-komunalnih preduzeća, mesnih zajednica i to na istom ili čak i većem nivou nego u prethodnoj godini. Budžet je živ organizam, imali smo čak pet rabalansa u 2020. godini, mi ćemo aktivno pratiti realizaciju budžeta i u skladu sa potrebama i preporukama Kriznog štaba, rebalansirati u skladu sa situacijom, kazao je Stevanović.

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva obrazložio je predlog budžeta za narednu godinu

U budžetu za 2021. godinu, predviđeno je kreditno zaduženje grada Pančeva u iznosu od 564 miliona dinara.

To je namenjeno sprovođenju investicija od velikog značaja. To se pre svega odnosi na početak uređenja Potamišja i Gradskog keja u iznosu od 250 miliona dinara. Pančevo koje ima dve reke i građani treba da imaju tu prostor i sadržaje u puno kapacitetu. Druga važna investicija je nastavak uređenja centralnog gradskog jezgra. Videli smo sada, kada se završila prva faza radova, da oni koji su protestovali i negodovali, nisu bili u pravu, jer smo dobili deo Gradskog jezgra dostojno najuređenijih evropskih gradova. Naš cilj je da nastavimo u tom pravcu i da uredimo kompletno gradsko jezgro, da Pančevo zaista dobije centar grada kakav zaslužuje da ima i da bude najlepši grad u Srbiji. Za nastavak radova smo odvojili 150 miliona dinara i to ćemo raditi tokom cele 2021. godine, rekao je gradonačelnik.

U sledećoj godini biće nastavljene aktivnosti na završetku uređenja cele Opšte bolnice. Obezbeđena su sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i izgradnju Opšte bolnice,

U dogovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Vladom Republike Srbije i sa kolegama iz Kancelarije za javna ulaganja, imamo plan koji već aktivno realizujemo. Prethodnim rebalansima smo obezbedili sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije koja je jako kompleksna i traje. U 2021. nastavljamo izradu i idemo ka građevinskoj dozvoli, tako da će Pančevo, nadam se, brzo dobiti kliničko-bolnički centar kakav Pančevu i Južnom Banatu zaista treba. Jako se radujem što naša Opšta bolnica u ovom teškom vremenu pokazala koliko je važna i koliko su to dobri radnici i Opšta bolnica u Pančevu je jedna od najboljih bolnica koja se nalazi u kovid sistemu, kazao je Aleksandar Stevanović.

Pored ovoga, iz kreditnog zaduženja finansiraće se i projekat koji se sprovodi u poslednje dve godine, a odnosi se na poboljšanje bezbednosti građana.

Mi smo u projektu postavljanja video nadzora, namenjenom praćenju saobraćajnih prekršaja, ali i praćenju same bezbednosti u našem gradu. Do sada su pokrivene sve škole i svi vrtići. Trenutno se postavlja oprema namenjena raskrsnicama i u saradnji sa Policijskom upravom u Pančevu, realizacijom ovog projekta koji završavamo 2021. godine, bezbednost ćemo podići na maksimalan nivo. Pančevo će biti jedan od najbezbednijih gradova, kazao je Stevanović.

Nastaviće se i ulaganje u industrijske zone.

Sada imamo tri, a imaćemo četiri, jer su ove zone pored svih stvari između ostalog doprinele da usled smanjenih primanja od Republike, možemo da kreiramo ovakav budžet grada u ovoj teškoj situaciji, a da nije ugrožena stabilnost grada. Nastavljamo da ulažemo u naše industrijske zone i ovim budžetom smo iz kredita obezbedili 24 miliona dinara za nastavak izgradnje Ulice 7. Nova, a sve za potrebe investitora „Brose“ koji će u junu otvoriti svoju fabriku u Pančevu, rekao je Aleksandar Stevanović.

On je dodao i da će se nastaviti realizacija projekata javno-privatnog partnerstva.

Po pitanju izgradnje putne infrastrukture projekat se nastavlja. Mi ćemo imati intenzivne radove u Gradskom jezgru. Radiće se na totalnoj rekonstrukciji šest ulica u gradu Pančevu. Nastavićemo dalje sa rehabilitacijom puteva. Dosta je urađeno i u naseljenim mestima i u samom gradu. Pored toga opredelili smo sredstva da prevoz putnika zadržimo na ovom nivou. Možemo reći da i pored pandemije imamo najbolji javni prevoz i obezbedili smo sredstva da to tako i ostane. Nastavljamo da radimo na svemu onome što smo započeli i da u uslovima pandemije kovid-a 19 čuvamo i razvijamo dalje naš grad, rekao je u svom obraćanju gradonačelnik Stevanović.

Većinom glasova usvojen je predloženi budžet za 2021. godinu

O budžetu za 2021. godinu govorili su i odbornici Srpske napredne stranke Marko Mladenović, Ivana Rosić i Marijana Kesić.

U vezi sa javno-privatnim partnerstvom u oblasti odnošenja smeća govorila je Maja Vitman, gradska menadžerka.

Usvojen je i Predlog odluke o izradi Plana detaljne regulacije za izgradnju infrastrukturnog kompleksa za obnovljive izvore energije na području katastarskih opština Dolovo, kao i Predlog odluke o domaćem linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Pančeva.

Odbornici su usvojili i programe rada gradskih i seoskih javno-komunalnih preduzeća za narednu godinu.

Odbornici su usvojili i Predlog odluke o izmenama Odluke o lokalnim komunalnim taksama, kao i Izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji grada Pančeva za vremenski period januar-jun 2020. godine.