KulturaNajaveNaslovna

Izložba grafika „Fragmenti stvaranja“ u Kulturnom centru Pančevo

Izložba grafika „Fragmenti stvaranja“ Ivane Flegar biće otvorena 25. januara u foajeu Kulturnog centra Pančeva. Izložba će biti otvorena do 10. februara.

Prema mišljenju Ivane Markez Filipović, urednice programa vizuelnih umetnosti u Kulturnom centru Pančevo ova izložba predstavlјa specifično istraživanje na polјu grafičkih likovnih tehnika.

Serijali grafika su rezultati rada na doktorskom umetničkom projektu Kolagrafija – eksperimenti u grafici. Umetnica predstavlјa inovativna rešenja u procesu izrade matrice (sa neklasičnim materijalima), kao i prilikom samog otiskivanja (kolažiranje, dodatne intervencije, recikliranje…). Ovaj način istraživanja omogućava umetnici širi spektar likovnih tekstura sa kojima se ona uspešno igra i daje joj mogućnost da iznedri originalna rešenja koja upotpunjuju njen likovni izraz. Predstavlјeni radovi, srednjeg i minijaturnog formata, su apstraktnih formi sa akcentom na strukturama karakterističnim za grafičku disciplinu, kaže Ivana Markez Filipović, kustos – istoričar umetnosti.

Biografija Ivana Flegar

Ivana Flegar rođena je u Beogradu 1981. godine. Na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu diplomirala 2005, magistrirala 2009. i doktorirala 2021. godine. Završila specijalizaciju (2013.) na Kriminalističko-policijskoj akademiji u Beogradu. Od 2012. godine radi kao umetnički saradnik na FPU, na kome je bila honorarni saradnik u nastavi od 2009. do kraja 2011. Član ULUS-a i ULUPUDS-a.