DruštvoNaslovna

U Pančevu ispunjavaju obećanja: besplatan prevoz za sve penzionere

Odbornici Skupštine grada Pančeva usvojili su predložene izmene Odluke o povlašćenom prevozu čime je sprovedeno ono što je ranije najavljivano – svi penzioneri sa teritorije grada Pančeva imaće besplatan prevoz autobusima Pantransporta.

Grad Pančevo u potpunosti će regresirati prevoz svih penzionera na teritoriji Pančeva i svih devet naseljenih mesta, o čemu će uskoro biti i formalno sklopljen dogovor s prevoznikom „Pantransport“.

Kako je naglasio gradonačelnik Aleksandar Stevanović, suština ove odluke je da svi penzioneri, bez izuzetka, imaju jednako pravo na besplatan prevoz.

Ovo je prilika da još jednom kažem da smo prošle godine kroz projekat javno-privatnog partnerstva dobili najbolji javni prevoz u Srbiji. Građani se prevoze čistim autobusima, novim, po poslednjim ekološkim normama. A ono što je još važnije i što je negde i iniciralo izmenu ove Odluke jeste da ostvarujemo i velike uštede uvođenjem privatnog partnera u posao. Zbog tih ušteda mi danas izmenom ove Odluke želimo da određene kategorije stanovništva, a koje plaćaju jedan mali deo godišnje karte za povlašćeni prevoz putnika, u potpunosti prebacimo na Grad Pančevo. Želimo da svi penzioneri, bez ikakvih razlika, bez obzira na godine starosti imaju pravo na besplatan prevoz. Idemo u tom pravcu, potrebne su još neke odluke Skupštine i dogovor sa privatnim partnerom i očekujem da ćemo to usvojiti već na sledećoj Skupštini i da će se u budućnosti svi penzioneri na teritoriji grada voziti besplatno, odnosno da će Grad za njih regresirati cenu godišnje povlašćene karte za penzionere, obrazložio je predlog odluke pred odbornicima gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović.

On je podsetio da je Pančevo odgovorna lokalna samouprava koja vodi računa o svim osetljivim kategorijama na svojoj teritoriji.

 

 

Marko Mladenović, odbornik Srpske napredne stranke istakao je da se ovom Odlukom definiše da će se najstariji sugrađani ubuduće besplatno voziti u javnom saobraćaju na teritoriji grada.

Svi penzioneri, bez obzira na godine, obuhvaćeni su ovom odlukom. Gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Stevanovićem je pokazala da sprovodi odgovornu socijalnu politiku i da na pravi način brine o najstarijim sugrađanima, onima koji su najveći teret podneli u prethodnim decenijama. Brinemo o onima koji su podneli najveće žrtve u prethodnim decenijama, o onima koji su svoje godine proveli u državi zahvaćenoj ratovima, sankcijama i inflacijama. Brinemo o onima koji su nesrećnih dvehiljaditih bili žrtve neuspešnih privatizacija i ostajali bez posla. Brinemo o onima koji su teret najvećih reformi koje smo sproveli 2014. godine podneli na svojim plećima. Brinemo o njima koji su svoju sadašnjost žrtvovali za bolju budućnost njihove dece i njihovih unuka. Ovo je naš način da im se zahvalimo. Ovo je najbolje što kao lokalna samouprava možemo da učinimo za njih. Ova lepa vest za relativno kratko vreme već je naišla na pozitivne komentare u široj javnosti u našem gradu. Na žalost uvek postoje oni koji ovakvu odluku osuđuju i nazivaju je populističkom. To su isti oni koji su pokretanje javno-privatnog partnerstva s Pantransportom osuđivali i lepili nam etiketu kako nam ništa nije sveto. E baš zato što nam je sve sveto i bitno dokazali smo da možemo da sprovedemo jedan tako veliki i bitan projekat za naš grad i da imamo jedan od najboljih javnih prevoza u našoj zemlji i da sa novim prevoznikom možemo da imamo odličnu komunikaciju. A ova odluka je samo još jedan dokaz da lokalna vlast odgovorno i dostojno sprovodi politiku Srpske napredne stranke i našeg predsednika, politiku razvoja, napretka, ulaganja, politiku brige o svakom čoveku, našoj državi i našem gradu. I nastavićemo ovim putem. Za to nam je potrebna podrška svih naših sugrađana i vas, poštovane kolege i koleginice odbornici, te vas pozivam da i ovu odluku usvojite, nadam se jednoglasno, rekao je Marko Mladenović.