DruštvoNaslovna

Poseta ustanovama socijalne zaštite na teritoriji grada Pančeva

Zamenica gradonačelnika Pančeva Dragana Kuprešanin i član Gradskog veća grada Pančeva zadužen za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Milenko Čučković, posetili su ustanove socijalne zaštite na teritoriji grada Pančeva i razgovarali sa predstavnicima uprave.

U pitanju su Dom „Zbrinjavanje“, „Srce u Jabuci“, Gerontološki centar, Dom za decu i omladinu „Spomenak“.

Kako je zbog strogih preventivnih epidemioloških mera zabranjen ulazak, na kapiji su ih dočekali v.d. direktora Miloš Đorđević, v.d. direktora Marija Maslać, v.d. direktora Tanja Lukić i v.d. direktora Vladimir Stevanovski i ukratko predstavili trenutnu situaciju u ovim ustanovama.

 

 

Dom za lica sa oštećenim vidom „Zbrinjavanje“ u Pančevu je ustanova socijalne zaštite za zbrinjavanje slepih i slabovidih lica i jedina je te vrste u Srbiji. U Domu „Zbrinjavanje“ trenutno je smešteno 120 korisnika, dok je u Domu „Srce u Jabuci“ smešteno 178 korisnika, za koje je otpočela vakcinacija u saradnji sa Domom zdravlja Pančevo. Prva grupa korisnika je već primila vakcinu, a u narednim danima se nastavlja imunizacija i za sve ostale.

 

 

Situacija je i u Gerontološkom centru stabilna po pitanju pandemije. Takođe se počelo sa vakcinacijom. Korisnici u Gerontološkom centru, koji nakon prve imunizacije i vakcine prime drugu dozu i revakcinišu se, nakon sedam dana može im se dozvoliti poseta u strogo kontrolisanim uslovima. One će se instrukcijama unutar ustanove prilagoditi i omogućiti pre svega bezbednost uz sprovođenje svih protiv pandemijskih mera u smislu dezinfekcije prostora i obezbeđivanja zaštitne opreme i za korisnike i za njihove srodnike koji dođu da ih vide u određenom vremenskom trajanju. U Gerontološkom centru je trenutno smešteno 175 korisnika.

U Domu za decu i omladinu „Spomenak“ je situacija pod kontrolom. Još se nije otpočelo sa procesom vakcinacije. Ovde je trenutno smešteno 22 korisnika i 1 korisnik u prihvatilištu.

 

 

Sve epidemiološke mere se strogo poštuju. Ustanove imaju sva neophodna dezinfekciona sredstva i opremu.

Čelnici Grada Pančeva napomenuli su da Grad stoji na raspolaganju za svaku eventualnu pomoć, kao i uvek do sada, a naročito u uslovima pandemije kada najviše moramo da brinemo o najosetljivijim i najranjivijim građanima.