DruštvoNaslovna

Pešačke staze u naselju Strelište u Pančevu pripremaju se za asfaltiranje

U naselju Strelište u Pančevu radi se pešačka staza koja ide kroz četiri ulice odnosno priprema se za asfaltiranje. Pešačka staza je veoma važna za stanovnike ovog naselja, posebno jer se na tom potezu nalaze Osnovna škola „Mika Antić“ i vrtić „Veverica“.

Radovi se izvode u okviru projekta javno-privatnog partnerstva za finansiranje, rekonstrukciju, rehabilitaciju, održavanje puteva u zimskom i letnjem periodu. Gradska menadžerka Maja Vitman u pratnji članova Mesne zajednice Strelište obišla je radove kako bi se uverila da se sve odvija prema planu.

Maja Vitman, gradska menadžerka istakla je da je zimski period iskorišćen upravo da se urade radovi na najkritičnijim tačkama, na koje su se brojni građani žalili u prethodnom periodu. Kako je rekla, u saradnji s Mesnom zajednicom Strelište utvrđeno je da su to pešačke staze i trotoari i lepo vreme se koristi za pripremu staza za asfaltiranje.

Nalazimo se preko puta OŠ „Miroslav Antić“ na Strelištu, a u neposrednoj blizini je i vrtić „Veverica“. Do sada smo uradili pripremne radove oko škole u ulicama Dušana Petrovića Šaneta i Jovana Bjelića, kao i u Cvijićevoj ulici. Širina ove postojeće pešačke staze u gabaritu koji je to omogućavao, je oko 1,5 do 2,5 metra. Takođe na osnovu zahteva naših sugrađana odlučili smo da rešimo još jednu kritičnu tačku, a to je pešačka staza preko puta škole. Strelište je jedno od najstarijih naselja u Pančevu. Kako smo čuli od građana, ali sami utvrdili, značajnih ulaganja nije bilo od nekih osamdesetih godina prošlog veka, rekla je Maja Vitman.

Ona je napomenula da postojeće ulice u naselju Strelište nisu bile održavane. Zato, kada je planiran projekat javno-privatnog partnerstva akcenat je bio i na ovom delu grada.

Strelište se tokom godina prilično širilo i zaslužuje da ima lepe i uređene ulice. Iskoristiću priliku da najavim našim sugrađanima da očekuju, čim se steknu vremenski uslovi, da će se puno raditi na Strelištu po pitanju putne infrastrukture. Mi smo u postupku pripreme projektne dokumentacije za sve one ulice koje imaju veliki problem sa nedostajućom izgrađenom atmosferskom kanalizacijom. Tamo gde budemo mogli samo da ulice presvučemo asfaltom i rešimo pitanje odvođenja atmosferskih voda putem kišnih kanala, uradićemo tako. Sve drugo je tema rekonstrukcije ulica. Krajem godine, koristeći opet svaki lep dan, uspeli smo da završimo pripremne radove i da asfaltiramo stazu kod vrtića „Čuperak“. Ono što nam je ostalo po pitanju oba vrtića i škole na teritoriji Strelišta jeste pristupni put koji je važan i u samom dvorištu vrtića, zbog dostave hrane i bezbednog korišćenja prilaza sve naše dece i njihovih roditelja. Pored svega ovoga, uz dobru saradnju sa javno-komunalnim preduzećima „Higijena“ i „Zelenilo“, ceo ovaj prostor biće rešen, pitanje odnošenja smeća, postavljanje kontejnera na drugim lokacijama i dodatno ozelenjavanje. Vreme je da ovo naselje bude ulepšano onako kako naši sugrađani i zaslužuju. Mi kao odgovorna lokalna vlast imamo velike ciljeve i sve ono što smo obećali našim građanima, svakako ćemo ispuniti, rekla je Maja Vitman.

Ona je napomenula da je procedura bila malo duža zbog samih pripremnih projekata koje su trebali da urade, a vodeći računa da ne izostave nijednu lokaciju kako na Strelištu, tako i u svim delovima grada i naseljenim mestima.

Upravo smo se iz tog razloga i odlučili za projekat javno-prvatnog partnerstva, gde smo dobili izuzetno dobrog partnera koji razume našu problematiku i težinu svih ovih radova. Sve se praktično zasniva na što manjem utrošku novca i što boljem i efikasnijem radu na terenu, zaključila je Maja Vitman.

Ivana Đorđević, predsednica MZ Strelište kaže da je asfaltiranje pešačkih staza u naselju izuzetno značajno za sve građane koji ovde žive.

Zahvaljujem se Graskoj upravi Pančevo koja je imala razumevanja za naše zahteve i koja nam je pomogla da se pristupi ovim građevinskim radovima. Zaista nam je najveći prioritet bilo uređenje ovih pešačkih staza oko vrtića i škole. Pre ovih radova bilo je strašno, ne samo što je loše izgledalo nego je bilo nebezbedno, bile su rupe, posebno kod vrtića „Čuperak“ gde se i voda zadržavala i nije bilo lako prići objektu. Bilo je mnogo žalbi roditelja koji su dovodili decu. Sada je ta staza asfaltirana i omogućen prilaz vrtiću, kaže Ivana Đorđević.

Nevena Dramićanin živi na Strelištu i njeno dete ide u vrtić „Čuperak“ u ovom naselju ispred kojeg je završeno asfaltiranje pešačke staze.

Prilaz vrtiću je ranije bio prilično problematičan, jer nije bilo staze kojom bi roditelji mogli da priđu ulazu vrtića. Posle svake kiše bilo je puno vode i blatnjavo. Puno je urađeno asfaltiranjem ove staze. Kao roditelj sam zadovoljna, jer sam mogu lakše da priđem vrtiću kad dovodim dete. Vidim da su zadovoljni i ostali građani, kaže Nevena Dramićanin.

U okviru projekta javno-privatnog partnerstva i u ovoj godini nastaviće se sa sređivanjem putne infrastrukture i uređenjem naselja kako u gradu tako i u svim naseljenim mestima s teritorije Pančeva.