KulturaNajaveNaslovna

Izložba fotografija u Ivanovu povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika

U Ivanovu se svake godine 21. februara obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika prigodnim kulturno-umetničkim programom.

Ove godine, zbog aktuelne epidemiološke situacije, u Domu kulture „Žarko Zrenjanin“ u Ivanovu odlučili su da Međunarodni dan maternjeg jezika obeleže izložbom fotografija. U pitanju je izložba fotografija pod nazivom „Retrospektiva (2008 do 2020) ponosni predstavnici svojih maternjih jezika“.

Marko Guran, v.d. direktora Doma kulture u Ivanovu kaže da će otvaranje izložbe biti onlajn 21. februara.

Publika će moći da prisustvuje otvaranju putem interneta. Snimak otvaranja izložbe biće postavljen na jutjub kanalu Dom kulture Ivanovo. Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika napravljen je i katalog izložbe koji će biti dostavljen svakoj od nacionalnih zajednica koja je na neki način bila uključena u organizaciju ili je učestvovala u programu povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika u prethodnim godinama, objasnio je Marko Guran.

Guran kaže da Međunarodni dan maternjeg jezika ujedinjuje ljude, zbližava i promoviše kulturu i jezike nacionalnih zajednica.

Na svakoj mananifestaciji u Ivanovu se predstavljaju poezija, muzika, folklor i pesme nacionalnih zajednica uz prisustvo gostiju iz zemlje i inostranstva. Upotrebom jezika i pisma u svakodnevnom životu uspećemo da sačuvamo jezik od zaborava. Jedan od oblika očuvanja jezika su i jezičke radionice za rumunski, cincarski, banatsko bugarski i druge jezike. Nestajanjem jezika nestaje i identitet nacionalnih zajednica, kaže Marko Guran.

Maternji jezik je deo kulturnog identiteta naroda, prepoznavanja različitosti, ali i tolerancije i razumevanja. Raznovrsnost jezika je zajedničko nasleđe ljudi i ta raznovrsnost je važna za dobrobit svih. U našoj zemlji ima više od 30 nacionalnih manjina.

U svetu se govori oko 6.000 jezika, a prema prognozama linvinista, do kraja XXI veka više od polovine će izumreti.

Najviše su ugroženi jezici sa malim brojem govornika, od nekoliko stotina ili desetina, koji pripadaju malim zajednicama. Na teritoriji Pančeva to su cincarski i banatsko bugarsko-palćenski. Prema procenama, svakodnevno u svetu nestane po jedan jezik, podsetio je Marko Guran, direktor Doma kulture Ivanovo.

Širom sveta članice UNESKA za obrazovanje, nauku i kulturu obeležavaju 21. februar kao Međunarodni dan maternjeg jezika. Cilj ove manifestacije je promovisanje jezičke kulture, raznovrsnosti i višejezičnosti, kao i sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki (današnji Bangladeš), jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.