KulturaNaslovna

Izabrano deset finalista na konkursu za „Nagradu za mlade umetnike Pančeva“

Konkurs za „Nagradu za mlade umetnike Pančeva 2021.“ koju dodeljuje slikar iz tog grada Vuk Vučković, je završen.

Stiglo je 36 prijava, a žiri je odabrao 10 finalista koji će svoje radove predstaviti na izložbi u Narodnom muzeju Pančevo, 20. marta 2021. godine.

Finalisti su: Aleksandar Veljković, Andrea Kartali, Gorana Aća, Đorđe Živković, Jelena Stojanović, Jelena Vojvodić, Katarina Petrović, Lora Abci, Nikola Gajić i Uroš Predić.

Na izložbi radova finalista biće proglašen i pobednik konkursa.

Žiri koji je odlučivao o finalistima:

  • Dušan Marino, umetnik
  • Ksenija Marinković, kustoskinja i istoričarka umetnosti X Vitamin
  • Dimitrije Jovanov, kustos Narodni muzej Pančevo
  • Vuk Vučkovic i Iva Vučković Lujanski.

Nagradni fond za najboljeg mladog umetnika iznosi 50.000 dinara, a mogli su da konkurišu svi aktivni umetnici uzrasta od 18 do 28 godina koji su rođeni ili žive na teritoriji grada Pančeva.

Pančevački slikar, Vuk Vučković, u nameri da pruži podršku mladim umetnicima iz svog rodnog grada, odlučio je da celokupan novčani iznos Novembarske nagrade koja mu je dodeljena 8.11.2019. godine iskoristi za osnivanje nagradnog fonda za istaknute mlade stvaraoce.

Cilj ove nagrade je da na lokalnom i nacionalnom nivou pruži podršku i vidljivost mladim umetnicima iz Pančeva, kao i da se kroz saradnju razmenjuju znanja i iskustva neophodna za razvoj savremenog umetnika na početku njegove karijere, rekao je tada Vučković.

I ne samo što je novčani deo nagrade upotrebljen za afirmaciju mladih stvaralaca Pančeva, već je ta priča zaživela i sada, po drugi put, bira se najbolji mladi umetnik.

Prva dobitnica „Vuk Vučković nagrade“ bila je umetnica Lea Ambeli.