DruštvoNaslovna

Matica srpska i Opština Žabalj potpisale Protokol o saradnji

Predsednik Opštine Žabalj Uroš Radanović i Predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić potpisali su Protokol o saradnji. Protokol je zaključen na obostranu želju i interes, radi unapređenja kvaliteta književnog, obrazovnog i umetničkog rada, kroz delovanje u okviru zajedničkih projekata.

Tom prilikom, prof. Dr Dragan Stanić objasnio je koja će biti tema istraživanja kad je u pitanju istorijsko nasleđe opštine Žabalj.

Usaglasili smo se da predmet istraživanja bude vojna granica i militarski deo stanovništva, sa svojim predstavama o slobodnom životu u ambijentu koji nije srpski. Tako smo se mi kao narod učili tzv. filosofiji opstanka na dostojanstven način. To je nešto što nam je i dan danas jako poučno. Treba živeti u evropskom ambijentu, ali tako da je to dostojno nas samih i tradicije koju zastupamo, istakao je prof. dr Stanić.

Predsednik Opštine Žabalj Uroš Radanović rekao je da je potpisivanje protokola početni korak, kroz koji će nastaviti da neguju svoje kulturno-istorijsko nasleđe.

Iako smo mala lokalna zajednica, bogati smo nasleđem. Zajedno, u saradnji sa Maticom srpskom, sve te tekovine predstavićemo žiteljima naše opštine, a i svima koji su zainteresovani da saznaju više o tome. Dogovorili smo se da naš početak bude rad u vezi sa Šajkaškim bataljonom i Vojnom krajinom, koja je bila prisutna na prostoru današnje opštine Žabalj i da se to, metodološki i sa naučnog aspekta, istraži i publikuje, naglasio je Radanović.

Protokol obuhvata teme značajne za srpsku nacionalnu kulturu i za lokalne sredine, a Matica srpska će na taj način jačati kulturne kapacitete lokalnih sredina.

Izvor: Opština Žabalj