KulturaNajaveNaslovna

Takmičenje mladih talenata „Mita Topalović“ u Pančevu

Muzička škola „Jovan Bandur“ Pančevo organizovaće 11. Međunarodno takmičenje mladih talenata „Mita Topalović“ za solo pevače.

Takmičenje za solo pevače biće organizovano 6. i 7. marta, dok će za kamerne ansamble takmičenje biti 7. marta. Takmičenje je namenjeno učenicima muzičkih škola iz Srbije i inostranstva. Takmičari su podeljeni u kategorije za osnovnu i srednju muzičku školu po razredima.

Takmičenje za kamerne ansamble je namenjeno učenicima muzičkih škola iz Srbije i inostranstva, a kategorije se određuju po članu ansambla koji je najviša godina učenja – razred.

Takmičari su podeljeni u dve kategorije za osnovnu muzičku školu i dve kategorije za srednju muzičku školu.

Dimitrije Mita Topalović (1849-1912), jedan je od najvećih srpskih kompozitora 19. veka. Studirao je u Beču i Pragu kao stipendista Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva, u kom je proveo ceo svoj radni vek. Profesor, odličan pevač i pijanista, MitaTopalović, ostavio je iza sebe obiman opus vokalnih i horskih dela. Njemu u čast posvećeno je takmičenje mladih talenata, i tako Muzička škola produžava misiju koju je on započeo.