DruštvoNaslovna

Mirović, Sakalaš i Božić u poseti opštini Žabalj

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović posetio je opštinu Žabalj, zajedno sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomirom Božićem i sekretarom za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice Žoltom Sakalašom.

Oni su najpre posetili Osnovnu školu „Žarko Zrenjanin“ u Gospođincima, koja je prošle godine kompletno renovirana. Zatim su se uputili u Čurug, u poljoprivredno gazdinstvo Radišić, koje je poznato po proizvodnji sira.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da je prethodnih godina mnogo konkretnih stvari urađeno u opštini Žabalj.

Pre pet, šest godina u školi u Gospođincima smo zatekli nezavršenu sportsku salu, koju smo potom kompletno rekonstruisali, a prilikom moje prve posete, videli smo da ni sam školski objekat nije u dobrom stanju, i to smo uspeli da renoviramo, a uredili smo i školsko dvorište, rekao je Mirović.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje Žolt Sakalaš podsetio je da Pokrajinska vlada već dugi niz godina ulaže u sve obrazovne ustanove u Vojvodini.

Imamo još mnogo posla. U pokrajini imamo više od 550 škola i iako već godinama ulažemo, postoji potreba za još većim ulaganjima, što ćemo nastaviti u narednom periodu, kazao je Sakalaš.

Prilikom posete poljoprivrednom gazdinstvu Radišić iz Čuruga, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić govorio je o dostignućima ovog uspešnog gazdinstva.

Ovo je primer gazdinstva koje se, pored ratarstva, bavi i stočarstvom, imaju zaokružen proces proizvodnje sira. Širom Srbije plasiraju nekoliko vrsta sireva, što je pokazatelj da se bave intenzivnom poljoprivredom, za koju se zalažemo i što ćemo uvek podržati, podvukao je Božić.

On je dodao da su Radišići ostvarili podsticajna sredstva od strane Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i to 2017. i 2018. godine, a ukupan iznos sredstava iznosi nešto više od četiri miliona dinara. Prvi konkurs se odnosio na postizanje evropskih standarda u proizvodnji, a drugi na opremanje stočarskih farmi.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović dodao je da je to gazdinstvo dobar primer za one koji žele da se upuste u proces modernizacije proizvodnje i nabavke opreme, za šta mogu ostvariti značajne subvencije Pokrajinske vlade, koja ove godine nije smanjivala sredstva za poljoprivredu.