KulturaNaslovna

Izložba „Pustovanja“ u Narodnom muzeju Pančevo

Izložba „Pustovanja“ Udruženja žena Panonke otvorena je večeras u Svečanoj Sali Narodnog muzeja Pančevo. Izloženi su ručni radovi nastali tokom oktobra i novembra 2020. godine, sa akreditovanih obuka UG „Panonke“ iz Pančeva, a u okviru projekta “Društveno-ekonomska afirmacija žena u uslovima pandemije”.

Projekat je podržan od strane ambasade Kraljevine Belgije i ambasada Kanade i Izraela u Srbiji.

Na otvaranju izložbe medijima su se obratili supruga ambasadora SAD u Srbiji En Godfri, zamenik ambasadora Kanade u Srbiji Brajan Ebel, predsednica Etno mreže Srbije i izvršna direktorka NALED-a, Violeta Jovanović i gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović. Izložbu je otvorila Olga Žolnaj Jokanović, predsednica Udruženja žena „Panonke“.

Zbog epidemiološke situacije otvaranje izložbe nije bilo otvoreno za javnost. Posetioci izložbu mogu da pogledaju u Svečanoj Sali Narodnog muzeja Pančevo u periodu od 1. do 8. aprila, od 10 do 18 časova.

Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva istakao je na otvaranju da su žene iz udruženja Panonke izuzetan partner Grada Pančeva.

To je udruženje koje već 14 godina neguje tradiciju, čuva i prezentuje kulturu ovih prostora a samim tim i Pančeva. Radovi koje žene iz udruženja Panonke svojim rukama kreiraju sadrže čuvenu banatsku šaru i mi te proizvode sa zadovoljstvom poklanjamo delegacijama koje posećuju naš grad. Izložba je od izuzetnog značaja za grad Pančevo i veoma afirmativna. Nastavićemo i u narednim mesecima da pružamo podršku udruženjima građana, posebno udruženjima kao što su Panonke, rekao je gradonačelnik Stevanović.

En Godfri, Olga Žolnaj Jokanović i Aleksandar Stevanović

Supruga ambasadora SAD u Srbiji, En Godfri naglasila je da njihova zemlja izuzetno poštuje i divi se radu žena okupljenih u Etno mreži.

Raduje nas što je bilo radova i u prošloj godini koja je bila za sve izuzetno teška. Žene udruženja Panonke su puno truda uložile da se projekat i sve aktivnosti sprovedu u predviđenim rokovima, a uprkos svim ograničenjima sa kojima smo bili suočeni. Ovi divni pustovani komadi su potvrda vrednog rada i truda koje ulažu članice iz Panonki. Prvi put sam posetila Pančevo i udruženje Panonke pre oko godinu dana. Razgovor koji sam imala sa članicama tada uvek mi izmami osmeh. Razgovarale smo o ovim veštinama koje poznajemo i negujemo. Ispričala sam im da sam pletenje naučila od svoje majke, a ona od svoje majke. Na taj način smo razmenjivale važnu informaciju, kako da se znanja i tradicija prenose s generacije na generaciju. Drago mi je što sam posle godinu dana ponovo sa vama da vidim sve ove radove koji su nastali tokom obuke, rekla je Godfri.

Ona je istakla da bi građani koji budu došli da vide ovu izložbu trebali da se osete vrlo ponosnim što se njihovo nasleđe čuva, što se motivi prenose na nove generacije i što su prikazani na izložbi.

Brajan Ebel, Violeta Jovanović i En Godfri

Brajan Ebel, zamenik ambasadora Kanade otvaranju izložbe je prisustvovao sa suprugom koja se i sama bavi ručnim radovima.

Moja supruga je postavila veliki razboj u našoj dnevnoj sobi, pa su tkanje i šivenje postali deo našeg svakodnevnog porodičnog života u Srbiji. To je prvi i lični razlog zašto smo ovde večeras. Ambasada Kanade je ponosna što smo bili partneri tokom projekta koji smo podržali iz našeg fonda i iz kojeg su nastali radovi koji su ovde izloženi. Nadam se da će izložba biti zapažena i dobro posećena, rekao je Ebel.

Olga Žolnaj Jokanović, predsednica „Panonki“ zahvalila se svima koji su pomogli u realizaciji projekta koji je sproveden u partnerstvu s Etno mrežom.

Ambasade su prepoznale kvalitet i potencijal našeg udruženja. Njihovo poverenje smo opravdale. To večeras možete da vidite i na ovim radovima. Na svim radovima ista je tema, ali je ipak sve različito. Gledajući u ove radove, gledate u dušu žene koja je to radila i to radove čini jedinstvenim i unikatnim. Želim da se zahvalim gradu koji nam godinama pruža prostor, gde možemo da se bavimo svojim zanatskim radovima. Volele bismo da imamo i neki elitniji prostor gde bismo izlagale. Tokom naše obuke u okviru projekta posetile su nas i Ivana Rosić, predsednica Saveta za rodnu ravnopravnost grada i Marina Toman, načelnica Južnobanatskog upravnog okruga, rekla je na otvaranju Olga Žolnaj Jokanović.