DruštvoNaslovna

Odbornici Skupštine Grada Pančeva usvojili rebalans budžeta

Odbornici Skupštine Grada Pančeva danas su razmatrali 136 tačaka dnevnog reda, a to su građani mogli da prate i u televizijskom prenosu uživo na RTV Pančevo.

Između ostalog, većinom glasova usvojen je Predlog odluke o izmenama Odluke o budžetu grada Pančeva za 2021. godinu. Rebalans je obrazložila zamenica gradonačelnika Dragana Kuprešanin objašnjavajući da se ovom odlukom vrši raspodela dodatnih sredstava, usaglašavanje sredstava iz republičkog i pokrajinskog budžeta, kao i prenamena određenih sredstava i raspored neutrošenih sredstava iz 2020. godine.

Nakon navedenih izvršenih korekcija, prihodi budžeta Grada Pančeva planiraju se u iznosu od 6.397.027.454 dinara. Sastoje se od prihoda budžeta, dotacija i transfera pravnih lica i transfera sa drugih nivoa vlasti, primanja od domaćeg zaduživanja kao i prenamena neutrošenih sredstava iz prethodne godine. Budžetu se dodaju neutrošena sredstva u visini od 443.164.240 dinara. Ovim rebalansom nastavlja se sa investicionim ciklusom, počev od najavljenih investicija poput rekonstrukcije Tamiškog keja, uređenja starog gradskog jezgra i nastavak ulaganja u pančevačku Opštu bolnicu, kao i nova ulaganja za koja su sredstva obezbeđena ovim rebalansom. To su kapitalni projekat rekonstrukcije Ulice Cara Lazara u saradnji sa Pokrajinom, za šta je ove godine namenjeno više od 185 miliona dinara, kao i uređenje dvorišta Američkih zgrada, za šta je izdvojeno 38 miliona dinara, rekla je Kuprešanin.

Kuprešanin je nabrojala i investicije u obrazovanju, poput rekonstrukcije fiskulturne sale pančevačke Gimnazije i nastavak uređenja dvorišta Mašinske škole u Pančevu, za šta je izdvojeno milion i 196 hiljada dinara, kao i investicije u oblasti socijale gde se planira uvećanje kapaciteta Sigurne kuće i postavljanje video nadzora.

Značajna sredstva izdvojili smo i u oblasti kulture. Brojna ustanove kulture dobila su sredstva za uređenje svojih objekata, gde izdvajam 10 miliona dinara namenjenih za rekonstrukciju bioskopske sale Kulturnog centra Pančevo. Lokalna samouprava će nastaviti sa ravnomernim ulaganjima, kako u grad tako i u naseljena mesta na teritoriji Grada Pančeva. Bez obzira na pandemiju mi smo uspeli da ovim rebalansom budžeta izdvojimo sredstva i za javna i javno-komunalna preduzeća u gradu kako bi grad nastavio neometano normalno da funkcioniše, rekla je ona i pozvala odbornike da podrže ovu odluku što su oni i uradili, većinom glasova.

 

Đura Topalović, odbornik SNS

 

Predlog rebalansa dobio je podršku odbornika Srpske napredne stranke koji su rekli da se u novijoj istoriji u Pančevu nije ovoliko radilo i ulagalo.

Od važnijih tačaka na dnevnom redu, na ovoj sednici Skupštine, usvojen je predlog Odluke o detaljnoj regulaciji Severna zona 3, predlog izrade Plana razvoja grada Pančeva od 2022. do 2028. godine, kao i predlog Odluke o gradskom građevinskom zemljištu i Izveštaj o radu za prošlu i Plan rada za 2021. godinu Kamunalne milicije Gradske uprave Pančeva.

Odbornici su usvojili i izveštaje o radu Ustanova kulture s teritorije Pančeva i naseljenih mesta, kao i izmene planova i programa poslovanja za ovu godinu javno-komunalnih preduzeća u Pančevu.

Od kadrovskih rešenja bilo je reči o imenovanju direktora Doma omladine Pančevo, Narodnog muzeja, Zavoda za zaštitu spomenika. Na čelu ovih kulturnih ustanova ponovo su izabrani Srđan Nikolić, Miroslav Birclin i Grozdana Milenkov-Savić. Izabrani su i članovi upravnih i nadzornih odbora više ustanova i ustanova kulture s teritorije Pančeva.

Odbornici su takođe dali saglasnost za postavljenje Draginje Nikolić za zamenika Gradskog javnog pravobranioca Grada Pančeva.

 

 

Kad je reč o javnim preduzećima i javno komunalnim preduzećima Predrag Živković, član gradskog veća za komunalnu delatnosti i saobraćaj naveo je da su promene u planovima rada četiri komunalna preduzeća vezana za usvojeni rebalans, po kojima je JKP “Zelenilo” dobilo 20 miliona dinara za tekuće troškove i pet miliona za uređivanje parkovskih površina u gradu. JP GSA je rebalansom dobilo 28 miliona dinara za manje investicije u naseljenim mestima, a JKP “Higijena” je dobila donaciju od UNDP u visini od 50 hiljada dolara za uklanjanje otpada. On je obrazložio i predlog odluke o dokumentu o analizi poslovanja gradskih preduzeća tokom prošle godine koji posle usvajanja od strane gradskog parlamenta ide u Ministarstvo finansija Republike Srbije.

Pred odbornicima se našao i predlog odluke o Izveštaju o realizaciji ugovora o javno-privatnom partnerstvu o održavanju putne infrastrukture u gradu o kojem je gradska menadžerka Maja Vitman rekla da su svi uključeni u ovaj projekat svoj deo posla odradili izuzetno i da je do sada uređeno oko 24 kilometara puteva, kao i da se trenutno izvode radovi na rekonstrukciji ulica u naseljenim mestima, ali i da će biti realizovano rekonstrukcija osam ulica u gradu u čemu je već počelo rešavanje imovinsko-pravnih poslova i izdavanja dozvola.

 

 

Na početku sednice, a na predlog gradonačelnika Pančeva Aleksandra Stevanovića sa dnevnog reda je skinut predlog odluke kojom jedna ulica u Severnoj industrijskoj zoni u Pančevu dobija ime po Maksu Broseu, osnivaču nemačke firme “Brose” koja odnedavno posluje i u ovom gradu. Kako je on ovaj postupak obrazložio, predlog odluke je skinut sa dnevnog reda, između ostalog, i zbog zahteva Jevrejske opštine Pančeva koja je zbog političke prošlosti Maksa Brosea insistirala da se pomenuta odluka ne nađe na dnevnom redu ove sednice Skupštine grada.