KulturaNaslovna

Izložba skulptura “Naši preci” Miloša Šarića u Pančevu

Izložba skulptura “Naši preci” autora Miloša Šarića biće postavljena u Narodnom muzeju Pančevo od 13. aprila do 6. maja.

Neće biti zvaničnog otvaranja izložbe za javnost. Posetioci će izložbu moći da pogledaju u galeriji Narodnog muzeja Pančevo u periodu 13. aprila do 6. maja.

Iz Muzeja apeluju na posetioce da prilikom obilaska izložbe nose zaštitne maske i održavaju propisanu međusobnu distancu.

Iz recenzije dr Jelene Pavličić:

Skulpture iz serije “Svi moji preci” nastale su spajanjem gotovih metalnih predmeta, motika, koje služe kao osnovni elementi za građenje konačnog dela. Njih više od trista, ukomponovanih u skulpture, autor je sakupljao tokom prethodnih šest godina. Sam proces sakupljanja i nije bio tako težak budući da plodna polja u okolini Vlasotinca, rodnog mesta umetnika, vremenom bivaju zapuštena, te da Šarićeva porodična reciklaža metala zavisi upravo od svakodnevnog priliva stotina komada starog, istrošenog oruđa za obradu zemljišta.
To oruđe nas sada u galerijskom prostoru povezuje sa prošlošću i ljudima koji su ga koristili. U radu korišćene motike, prepoznate su kao odbačeni upotrebni predmeti kojima se može dati novi život, jer su jak motiv iz svakodnevice – dovoljno jak da nas vrati u prošlost i podseti na protok vremena i promenu načina rada, životnih vrednosti i uslova opstanka. Izložba je zato i koncipirana tako da odbacuje sve suvišno – tema, jezik i simbolika materijala se čine dovoljno jasnim.
Skulpture su, po autorskoj zamisli, mahom izložene bez postamenata – oruđa na podu.

BIOGRAFIJA:

Miloš Šarić (1991) osnovne akademske studije vajarstva završio na Fakultetu umetnosti u Prištini – Zvečanu 2014. godine. Master akademske studije Primenjenog vajarstva završio na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2015. godine, a na istom Fakultetu i doktorirao, na studijskom programu Primenjene umetnosti i dizajn 2019. godine, uža umetnička oblast vajarstvo. Od 2020. godine u statusu samostalnog umetnika.