DruštvoNaslovna

Više od 14 miliona dinara za investicije u preradu voća i povrća

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić uručio je danas ugovore poljoprivrednicima koji su dobili sredstva na konkursu za sufinansiranje investicija za nabavku opreme za preradu voća i povrća, uključujući i pečurke.

Ukupna vrednost opreme prelazi 25,8 miliona dinara, a resorni sekretarijat učestvuje sa oko 55 odsto sredstava.

 

 

Sekretar Božić je podsetio na to da je reč o bespovratnim sredstvima, tačnije preko 14 miliona dinara za sufinansiranje investicija za nabavku nove opreme namenjene registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. Na taj način poljoprivrednici će uspeti da se opreme neophodnim uređajima za sušenje, zamrzavanje, prijem, preradu, punjenje i pakovanje voća, povrća i grožđa.

Sredstva koja je Sekretarijat za poljoprivredu opredelio na osnovu ovog konkursa po jednoj prijavi iznose maksimalno dva miliona dinara. Ukoliko su nosioci poljoprivrednih gazdinstava žene ili poljoprivrednici mlađi od četrdeset godina, za njih smo predvideli još deset posto na opredeljeni iznos, istakao je sekretar Božić.

 

 

Kako je još naveo, i ovaj konkurs je izraz apsolutnog nastojanja Sekretarijata da se poljoprivreda u našoj pokrajini stalno unapređuje.

Na konkurs se prijavilo 20 poljoprivrednika, a uslove za sufinansiranje ispunulo je njih osam. Sekretar Božić je i ovom prilikom uputio poziv poljoprivrednicima u Vojvodini da učestvuju na konkursima Sekretarijata kako bi unapredili svoju proizvodnju.

 

 

Mladi poljoprivrednici koji su ovom prilikom dobili sredstva – Dajana Bekčić Petrović iz Kaća, koja sa svojim suprugom u vlasništvu ima fabriku za preradu krompira i proizvodnju smrznutog pomfrita a konkurisali su za sredstva za nabavku nove hladnjače, i mladi poljoprivrednik Dragan Žmukić iz Sente, koji se bavi sušenjem gljiva i konkurisao je za nabavku nove sušare, ističu da su im ova sredstva posebno značajna.

Kako su naveli, do sada su radili sa polovnom oprememom, što im je umnogome otežavalo proizvodnju. Očekuju da će na ovaj način biti daleko efikasniji i uspešniji na tržištu.

Izvor: Vlada Vojvodine