DruštvoNaslovna

Na sednici Skupštine grada jednoglasno usvojene važne odluke za Pančevce

Na današnjoj sednici Skupštine grada Pančeva odbornici su razmatrali tačke koje se tiču pitanja unapređenja životne sredine i izglasali tri predloga odluka o izradi plana detaljne regulacije za buduća postrojenja vetroparkova u Pančevu.
Odbornici su usvojili Predlog teksta Memoranduma o razumevanju između „Metito Utilities LTD“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Grada Pančeva u vezi sa razvojem i sprovođenjem Projekta postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa pripadajućom linijskom infrastrukturom u gradu Pančevu i odluke o usvajanju Projekta javno-privatnog partnerstva bez elemenata koncesije za finansiranje, izgradnju, upravljanje i održavanje objekata i postrojenja za tretman komunalnog otpada na teritoriji grada Pančeva.

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović naglasio je da će pomenute odluke imati pozitivan efekat i dodatno uticati na podizanje kvaliteta životnog standarda svih građana. Takođe je naglasio da grad nastavlja sa aktivnostima i projektima koji se odnose na unapređenje životne sredine.

Usvojen je i predlog odluke o uspostavljanju saradnje sa gradom Donguanom iz Narodne Republike Kine, a koja će se, po dobijanju saglasnosti Vlade Republike Srbije uspostavljati u oblasti obrazovanja, privrede, kulture, sporta, turizma, nauke i drugim oblastima od zajedničkog interesa.

 

Tigran Kiš

 

Obrazlažući ovu temu, predsednik Skupštine Tigran Kiš rekao je da će Pančevo uspostaviti saradnju sa Donguanom u oblastima privrede, obrazovanja, kulture, sporta, turizma, nauke i razvoja tehnologije, kao i u drugim oblastima od zajedničkog interesa. On je dodao da su Kinezi veoma zainteresovani za saradnju i da već imaju spremna četiri projekta za mlade i onlajn privredni seminar.

Skupština je prihvatila i odluku o donaciji „DOO Međunarodna korporacija za rasvetu BOS LAJTING GRUP“ gradu Pančevu u vrednosti od 1.516.800,00 evra.

Odbornici Skupštine Grada Pančeva izglasali su tri plana detaljne regulacije kojima se omogućava početak gradnje tri vetroparka na teritoriji Grada Pančeva.

Usvojen je i memorandum sa budućim stranim partnerom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u vezi izgradnje nedostajuće kanalizacione mreže i objekata za tretman otpadnih voda.

Kako je gradonačelnik Stevanović istakao, lokalna samouprava izuzetno brine i vodi računa o zaštiti životne sredine, a da će zajednički posao sa investitorima iz Emirata rešiti višedecenijski problem sa nedostatkom kanalizacione mreže.

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović je ocenio da je ovom sednicom lokalnog parlamenta dominirala tema “ekologije” i da će nove odluke omogućiti nova zapošljavanja i rešavanje višedecenijskog problema sa kanalizacionom mrežom.

Prema rečima gradonačelnika Pančeva Aleksandra Stevanovića, vetroparkovi, po završetku izgradnje, imaće 90 vetrogeneratora i 400 MW snage. On je dodao da će vetroparkovi biti po svetskim standardima. Nalaziće se na području između Dolova i Banatskog Novog Sela, zatim Banatskog Novog Sela i Kačareva, Kačareva i Pančeva i funkcionisaće kao celina.

U toku je zamena javne rasvete na teritoriji sa novom led tehnologijom. Govoreći o značaju ove investicije koja se sprovodi kroz javno privatno-partnerstvo, gradska menadžerka Maja Vitman rekla je da će zamena rasvete biti urađena svuda, i u naseljenim mestima, i u samom centru.

Skupština je usvojila izmene programa rada Turističke organizacije grada Pančeva, dala saglasnost za odluke NO Urbanizma, kao i na finansijski plan ovog javnog preduzeća.