DruštvoNaslovna

Sandra Kostović iz Pančeva najbolja je sestra na VMA (VIDEO)

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva, potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović uručio je 14. maja priznanje „Sestra godine“ Sandri Kostović iz Odseka za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija, kao i pohvale za 13 medicinskih tehničara Vojnomedicinske akademije.

Priznanje „Sestra godine“, koje se tradicionalno dodeljuje svake godine u VMA medicinskoj sestri, odlukom komisije ove godine pripalo je Sandri Kostović iz Odseka za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija.

Ona kaže da joj dobijeno priznanje izuzetno znači.

Godina za nama bila je poseban izazov za mene i moje koleginice, da pratimo epidemiološki nadzor nad širenjem virusa kovid-19. Ova nagrada biće podstrek više za rad i zalaganje u budućnosti. Nije bilo lako, posebno prvih meseci epidemije. VMA je dobila zadatak zbrinjavanja nekovid pacijenata, koji su zbog borbe sa koronom, lečenje mogli da dobiju samo kod nas. Vreme je teško, ali ceo kolektiv pokazao je izuzetnu hrabrost i požrtvovanje u borbi za svakog pacijenta, kaže Sandra Kostović.

 

Sandra Kostović

 

Njen radni dan počinje u pet ujutru. Iz Pančeva, gde stanuje sa porodicom, kreće u šest. U sedam je već u beloj uniformi, u jeku priprema za novi radni dan na Vojnomedicinskoj akademiji. Na prvoj liniji je borbe protiv izuzetno opasnih bolničkih infekcija, koje su jedan od najvećih neprijatelja bolničkih pacijenata, posebno onih koji se oporavljaju od operacija.

Sandra Kostović radi na VMA od 2002. godine, gde je počela najpre stažiranje, a potom i profesionalni rad na Klinici za nefrologiju. Sedam godina provela je brinući o pacijentima na hemodijalizi. Od 2012. godine u timu je Odseka za prevenciju i kontrolu infekcija, koji predvodi profesorka Vesna Šuljagić.

Sve zajedno, ovde imam jedno radno punoletstvo. Drago mi je što sam se profesionalno ostvarila na VMA, renomiranoj kući koja je najbolje mesto za rad i učenje. Ovo priznanje rezultat je primene znanja koje sam dobila od prethodne generacije medicinskih sestara, ali i ljubavi koje od detinjstva imam prema ovom pozivu, kaže Sandra Kostović.

„Sestra godine“ zajedno sa svojim koleginicama prati stanja postoperativnih tokova pacijenata, sprovodi epidemiološki nadzor nad bolničkim infekcijama i brine o prevenciji operativnih mesta i kontroliše autoklav sterilizaciju hirurških i ostalih instrumenata. Poseban zadatak je bio – nadzor i prevencija širenja kovida 19.

Koje osobine krase dobru medicinsku sestru – pitanje je na koje odgovor pruža Sandrin osmeh.

Izuzetno je važna duša, empatija prema pacijentu. Razumevanje čoveka kome je teško i toplina koja mu se pruži nezamenljivi su. Težak je ovo posao, koji ne može da se radi sa pola srca i snage. Traži celog čoveka i sva njegova osećanja, kaže Kostović.

 

 

Međunarodni dan sestrinstva obeležava se tradicionalno od 1974. godine, 12. maja, u spomen na rođenje Florens Najtingel, britanske medicinske sestre, rođene 1820. godine, začetnice modernog sestrinstva kao priznate profesije.

Foto: MOD