NajaveNaslovna

Pozorišna predstava „Violina, daire i pegla” Nikolaja Koljade u Pančevu

Pozorišna predstava „Violina, daire i pegla” Nikolaja Koljade gostuje na Maloj sceni Kulturnog centra Pančeva u nedelju, 23. maja u 19:30.

Predstavu je režirao Stevan Bodroža, a igraju Jasmina Večanski, Mihaela Stamenković, Maja Jovanović, Uglješa Spasojević, Ivana Nedeljković, Darko Bjeković.

Na ruskoj svadbi izbija svađa između dve porodice. Razlog je svadbarski, nebitan, ali sam sukob skida maske s lica svih aktera u ovom činu. Humor Nikolaja Koljade je neodoljiv, ukorenjen je u mentalitetu, u stavovima malograđana koji kad se izlože bilo kakvom sudu zdravog razuma, postaju skoro nadrealni u svojoj bizarnosti.

Prema rečima reditalje Stevana Bodrože „Violina, daire i pegla” je komedija od jednog čina srpskoj publici dobro poznatog ruskog dramatičara Никола́й-a Коляда́-e. Radnja se dešava na jednoj ruskoj svadbi na kojoj je izbila svađa između dve porodice. Razlog je svadbarski, povezan s pijanstvom, nebitan… ali sam sukob skida maske s lica svih aktera u ovom činu. Humor Никола́й-a Коляда́-e je neodoljiv, ukorenjen je u mentalitetu, u stavovima malograđana koji kad se izlože bilo kakvom sudu zdravog razuma, postaju skoro nadrealni u svojoj bizarnosti… S druge strane, on svojim humorom postavlja duboka egzistencijalna pitanja, problematizuje smisao i besmisao ljudskih odluka koje oni donose usput, „kako padne”, čime tragično određuju dalje tokove svojih života… Kao i kod mnogih drugih ruskih dramatičara, život se dešava negde drugde, on je samo predstava o sreći i „u širokom luku” zaobilazi glavne aktere koji o njemu sanjaju… Tako su naši Lenja i Nataša, mladoženja i mlada, u svojoj mladosti i naivnosti verovali da je brak sasvim nešto drugo od onoga kako im se pokazao… Eto, baš prvog dana svabe… a i prve bračne noći. Svi učesnici ove svadbe, svi likovi ovog komada velika su deca i u tome je njihova komičnost i njihova tragičnost, ne razumeju da učestvuju u projektu koji je „za večnost” i koji će imati dalekosežne posledice po njihove živote. Dok se koprcaju u svojim banalnim svađama, narastajuće svesni da nemaju nikakve veze jedni s drugima i da su nesrećno požurili da se vežu u rodbinske odnose, senka turobne budućnosti nadvija se nad njima… U tome i jeste poenta piščeve komedije jer ona kao da otelotvoruje staru izreku: „Nemoj toliko da se smeješ, plakaćeš posle.”

L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
×
L. V. Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
Latest Posts