NajaveNaslovna

Pančevka Tatjana Tatić prvi put u ulozi Tatjane u baletu „Evgenije Onjegin“

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu u četvrtak, 27. maja u 19:30 časova na repertoaru je balet „Evgenije Onjegin“.

Solistkinja baleta Tatjana Tatić iz Pančeva prvi put će nastupiti u ulozi Tatjane u baletu „Evgenije Onjegin“ Petra Iliča Čajkovskog, u koreografiji i režiji Lidije Pilipenko.

U naslovnoj roli je Jovan Veselinović, Tatjaninu sestru Olgu tumači Ada Raspor, a Lenski je Nikola Bjanko. Učestvuje celokupni ansambl Baleta.

Ulaznice možete kupitina blagajni i onlajn https://www.narodnopozoriste.rs/sr/ulaznice

Predstava je inspirisana istoimenim biserom ruske književnosti, satiričnim remek-delom ranog 19. veka, slavnog Aleksandra Sergejeviča Puškina.

Za taj celovečernji balet u dva čina, prvi put izveden na nekoj srpskoj sceni, Lidija Pilipenko je sa maestrom Đorđem Pavlovićem uradila i izuzetan izbor muzičkih kompozicija Čajkovskog, najpoznatijeg ruskog kompozitora poznog romantizma.

Čuveni roman, čiji su glavni junaci mladi aristokrata Onjegin, strastveni mladi pesnik Lenski, šarmantna i simpatična Olga i njena starija sestra Tatjana, slojevita i melanholična osoba, opsednuta romantičnim knjigama… dočaran je pokretom na nov, jedinstven način, adekvatnim koreografskim izrazom.

Lidija Pilipenko nije želela da u libretu osuđuje ljudske nedostatke ili ljudsko prekomerje, već je njena potreba bila da razume i umetničkim jezikom izrazi svu složenost i protivrečnosti koje čine sam život.

Premijera ovoga baleta bila je 23. decembra 2017. godine u scenografiji Borisa Maksimovića i kostimima Katarine Grčić Nikolić.
Predstava se realizuje uz poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Krizni štab u vezi sa epidemijom virusa kovid 19.

Tatjana Tatić je Prva balerina Narodnog pozorišta u Beogradu. Igra u celokupnom repertoaru Narodnog pozorišta, a glavne uloge tumači u baletima „Labudovo jezero“, „Kopelija“, „Don Kihot“, „Uspavana lepotica“, „Krcko Oraščić“, i drugi. Članica je svetske trupe čuvenog Sergeja Polunjina. Brojna su gostovanja iza nje: Moskva, Tel Aviv, London, Beč, Guandžou, Verona, Berlin, Maribor, Ljubljana, Sarajevo, Sofija, Katania, Taormina, Bratislava, Gent, Brisel, Antverpen…

Foto: Željko Jovanović /Narodno pozorište u Beogradu