KulturaNaslovna

„Panonke“ iz Pančeva na izložbi „Slavimo žene i nasleđe“

Izložba „Slavimo žene i nasleđe“ koja je prikazala rukotvorine iz svih krajeva Srbije, održana je 2. juna u rezidenciji Ambasade SAD u Beogradu.

Svečanost je priređena pod pokroviteljstvom En Godfri, supruge ambasadora SAD u Srbiji Entonija Godfrija, u saradnji sa organizacijama NALED i „Etno mreža“ i Klubom žena diplomata.

Posetioci su mogli da pogledaju ostvarenja članica „Etno mreže“, zanatskih udruženja, zadruga i preduzetničkih radnji iz svih krajeva naše zemlje. Postavka je predstavljala tehnike i motive prepoznatljive za regionalne celine, odnosno Vojvodinu, centralnu, istočnu i južnu Srbiju.

Pančevo i Vojvodinu predstavile su članice UG „Panonke“ i preduzetnica tkačke radionice Katarina Mandić. Izložbu su posetili visoki zvaničnici Srbije i diplomatski kor.

Preduzetnica sam starih zanata već 11 godina, bavim se ručnim tkanjem, odnosno proizvodnjom tkanih delova narodne nošnje. Napustila sam državnu službu i ovaj hobi pretvorila u ozbiljan posao. Nisam imala ambiciju da ovoliko godina radim, već samo da probam. Pomoć imam po potrebi, kada je obim tkanja veći. Sa „Etno mrežom“ sarađujem kada je taj suvenirski program u pitanju, dok većinu svog posla baziram na Kulturno-umetnička društva, najviše na naša društva u dijaspori, rekla je juče Katarina Mandić iz Pančeva.

 

Tamara Vučić sa predstavnicama U.G. „Panonke“

 

Događaju u rezidenciji na Dedinju prisustvovala je i Tamara Vučić, supruga predsednika Srbije, kao i ministarke Tatjana Matić i Zorana Mihajlović, koje su bile oduševljene onim što su umetnice prikazale. Svečanosti je prisustvovao i dr Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda i mnoge druge zvanice.