KulturaNaslovna

Uručene nagrade najboljima na konkursu BUDI festivala u Pančevu

Nagrade najboljima na konkursu 9. Bijenala umetničkog dečjeg izrada „BUDI“ uručene su 4. juna u BIG centru u Pančevu. Organizator festivala su Kulturni centar Pančevo i udruženje „BUDI“.

Dobitnici su pristigli iz raznih gradova naše zemlje: Beograda, Zaječara, Vranja, Trstenika, Novog Sada, Obrenovca, Pančeva… Nagrađeni su došli sa svih strana, pa i Petra Vujisić iz Crne Gore.

Na početku programa odigran je „MAKS METALIK“ ulični spektakl pozorišta „Pinokio“ iz Beograda. Publika je bila začarana, a deca su se u euforiji slikala sa lutkom visokom više od 5 metara.

Nakon performansa dečji hor VOKAL KIDS najavio je svečanu dodelu nagrada otpevavši himnu BUDI-ja. Tokom uručivanja nagrada publici su priredili seriju hitova koji su se ređali između kategorija.

 

 

Na samom početku dodele nagrada obratio se direktor Italijanskog instituta za Kulturu iz Beograda Roberto Cinkota, koji je pozdravio prisutne i uručio nagradu dobitnicima Gran prija, grupi autora Centra za umetnost i edukaciju „Genal Art Spejs“ iz Beograda. Oni su dobili digitalnu grafičku tablu i poklon vaučer za BUDI izlet i besplatnu vožnju katamaranom “Panuka” po Tamišu, na turi koju organizuje Turistička organizacija grada Pančeva.

Publiku je potom pozdravio osnivač i umetnički direktor BUDI festivala Branislav Radovanović koji je u nastavku dodele, u ulozi domaćina dodeljivao nagrade. Bilo je tu dirljivih govora, a bilo je i suza radosnica.

Prisutnima se obratio i ilustrator Nikola Dragaš dobitnik nagrade za mentorstvo.

Velika mi čast i zadovoljstvo, jer mi je večeras dodeljena nagrada “Ljubiša Divljak” za mentorstvo u radu sa decom, na ovogodišnjem Bijenale Umetničkog Dečjeg Izraza, u Pančevu. Ljubiša Divljak bio je jedan od najboljih Beogradskih učitelja, i organizator manifestacije “Zmajada”, Čituljkove škole… Radio je u beogradskim osnovnim školama “Dositej Obradović”, i “Milan Dž Milićević”. Bio je poznat i prvom udženiku za “Čuvare prirode”… Ovu nagradu posvećujem svoj deci koja su do sad pohađala moje radionice crtanja…, rekao je Dragaš.

Nakon ceremonije publika je imala priliku da pogleda fenomenalne nagrađene predstave „Odrastanje“ drugara iz Zaječara i predstavu “Suđenje Koroni” Iskre Ljubice Trujkić, pozorištanceta „Teatrilo“ iz Novog Sada.