DruštvoNaslovna

Očišćena divlja deponija na rubu Deliblatske peščare

Šumsko gazdinstvo „Banat“ Javnog preduzeća „Vojvodinašume“ organizovalo je danas akciju čišćenja divlje deponije, koja se pojavila na rubu Deliblatske peščare u blizini mesta Šumarak.

U „Vojvodinašumama“ apeluju na građane da ne odlažu otpad u Peščari, jer je ona specijalni rezervat prirode, bogat retkim vrstama biljaka i životinja.

U blizini mesta Šumarak tokom vikenda pojavila se divlja deponija koja narušava izgled Deliblatske peščare, ali i biljni i životinjski svet.

 

 

Direktor Šumskog gazdinstva „Banat“ Pančevo Željko Sušec kaže da su u akciji čišćenja deponije učestvovali radnici koji rade na pripremi terena za podizanje novih šuma i da su zbog čišćenja deponije morali da budu povučeni sa svojih redovnih obaveza.

Kaže da su otpad sa divlje deponije, na kojoj je bilo praznih flaša, kartona, konzervi, pa i starih fotelja, radnici Šumskog gazdinstva „Banat“ odneli na deponiju u Gaju.

Prema rečima zamenika šefa Šumske uprave „Kovin“, Lucijana Krinulovića, divlje deponije se stvaraju tokom noći.

Pored toga je, kaže, veliki problem otpad od pesticida koji koriste poljoprivrednici na njivama koje se graniče sa Peščarom.

 

 

Najavljuju da u narednom periodu u „Vojvodinašumama“ nastavak akcije čišćenja područja Labudovo okno na obali Dunava.