KulturaNaslovna

U Pančevu predstavljena knjiga Teodora Lorenčiča „Laibach – 40 godina večnosti“

U foajeu Kulturnog centra Pančeva u ponedeljak, 21. juna održana je promocija knjige Teodora Lorenčiča „Laibach – 40 godina večnosti“.

Na početku promocije prisutnima se obratio Josip Veber novinar i publicista i glavni organizator manifestacije „Dani Slovenije“ u Pančevu.

On je istakao da je ova promocija na jedan simboličan način bila svojevrsni doprinos obeležavanju svetskog Dana muzike koji se u Pančevu organizuje svake godine i da je ona najava da će u neko skorije vreme „Laibach“ verovatno održati koncert i u Pančevu.

Jedan od gostiju na promociji bio je Ivan Ivačković naš poznati novinar i pisac. On je rekao da je nova knjigu o Laibach-u značajno izdanje, jer govori o periodu grupe koji je do sada bio veoma malo istražen i poznat javnosti. Ivačković je ujedno dodao da je u Srbiji izdavaštvo o rok grupama i muzičarima u zadnje vreme retko i da svaka ovakva knjiga značajna i da predstavlja osveženje na našem tržištu.

Gost promocije bio je i Petar Janjatović poznati novinar i rok kritičar. On je rekao da je knjiga urađena veoma kvalitetno, da su u njoj objavljenje retke fotografije iz ranog perioda delovanja kultne grupe i da predstavlja veoma značajan dokument o jednom vremenu u kojem je je rad, ne samo muzičara, već i ostalih umetnika bio veoma težak i pod velikim nadzorom i cenzurom tadašnjih vlasti.

Autor knjige Teodor Lorenčič filozof i pesnik iz Maribora prisutnima je ispričao nekoliko dogodovština iz svojih mlađih dana, odnosno iz sedamdesetih godina prošlog veka, kada je zbog svojih buntovnih izjava i pesama, još kao maloletnik, bio politički osuđen.

Rad sa grupom Laibach početkom osamdesetih bio mu je veoma značajan, jer je upravo sa njima uspeo, da na jedan poseban način, predstavi svoje ideje i umetnost. Takođe je istakao da su u knjizi objavljene retke fotografije o delovanju grupe koje do sada nigde nisu bile objavljivane, a čije je negativ filmove, igrom slučaja pronašao posle više od 35 godina. Lorenčič je rekao da su za objavljivanje knjige zainteresovani mnogi izdavači iz nekoliko evropskih zemalja, i da su pregovori u toku. Posebno je istakao da je on svojim manifestom koji je objavio septembra 2018. godine u Beogradu sebe proglasio poslednjim pesnikom Jugoslavije i da od nedavno živi i radi u Beogradu.

 

 

Nakon promocije publika je imala priliku da pogleda dokumentarni film „Lp Laibach (muzika je vremenska umetnost)“ reditelja Igora Zupea, koji je na jedan zanimljiv i originalan način prikazao početke rada ovog „vanvremenskog“ muzičkog sastava.

Na kraju programa Josip Veber se zahvalio učesnicima programa, publici, a posebno Kulturnom centru Pančeva na gostoprimstvu, najavivši i ostale programe koji će u okviru manifestacije „Dani Slovenije“biti održani do nedelje, 27. juna.

Tekst i foto: J.V.