DruštvoNaslovna

Počelo polaganje male mature i u Pančevu: OŠ „Stevica Jovanović“ skening centar za četiri okruga

Učenici osmih razreda danas u 9 sati počeli su polaganje završnog ispita iz maternjeg jezika, sutra će rešavati testove iz matematike, a u petak kombinovani test. Proces polaganja male mature i na teritoriji celog Pančeva odvija se prema planu.

Ono što je novo u ovoj godini, osnovna škola „Stevica Jovanović“ iz Pančeva je skening centar za četiri okruga odnosno u njoj će se skenirati i pregledati završni ispiti s teritorije Pančeva, Zrenjanin, Smedereva i Požarevca.

Tatjana Božić, članica Gradskog veća za obrazovanje posetila je školu „Stevica Jovanović“ u Pančevu pre početka polaganja male mature kako bi se uverila da je sve spremno i da se sve sprovodi prema planu.

Danas je prvi dan polaganja male mature. Prvog dana polaže se ispit iz maternjeg jezika, drugog matematika, a u petak će polagati kombinovani test koji se sastoji od pet predmeta: fizika, hemija, biologija, istorija i geografija. Polaganje male mature počelo je u 9 sati, a s teritorije Pančeva polaganju je pristupilo 1.188 učenika osmog razreda, kaže Božić.

 

 

U deset srednjih škola u Pančevu đaci mogu da odaberu jedan od 52 obrazovna profila, a na raspolaganju im je 1.664 mesta.

To znači da je u ponudi oko 400 mesta više nego što je učenika koji završavaju osmi razred u Pančevu, biće dovoljno mesta za sve. Ipak, važno je istaći da se u pančevačke škole upisuju i đaci iz okolnih opština: Alibunar, Kovin, Bela Crkva, Smederevo. Roditelji treba da znaju da ima dovoljno mesta i da će svi biti upisani u neku od srednjih škola. U četvorogodišnjim školama imamo 1.274 mesta i 390 mesta u trogodišnjim smerovima. Smerove po dualnom obrazovanju imamo u tri škole za narednu školsku godinu. Oni su u Tehničkoj školi „23. maj“, tri smera u Mašinskoj školi i 1 smer u Ekonomskoj školi „Paja Marganović“. Na osnovu iskustava iz prethodnih godina mogu da kažem da je svake godine vladalo veliko interesovanje za smerove po dualnom obrazovanju, ali i za smerove u Medicinskoj školi i Gimnaziji, kao i u Elektrotehničkoj školi. Uglavnom se u Pančevu sva mesta popune, kaže mr Tatjana Božić, članica Gradskog veća za obrazovanje.

 

Skening centar je u OŠ „Stevica Jovanović“ u Pančevu

 

Goran Bokanić, koordinator upisne komisije potvrdio je da će i osmaci iz Pančeva, kao i u ostatku Srbije, polagati maturu u učionicama u svojim školama, sva tri dana.

Ove godine Osnovna škola „Stevica Jovanović“ u Pančevu je skening centar gde će se od prošle godine, po novom sistemu, skenirati i pregledati testovi sa završnog ispita. Naša škola će skenirati završne testove za škole iz četiri okruga, odnosno za centre Zrenjanin, Pančevo, Smederevo i Požarevac. To znači da ćemo skenirati oko 8.000 testova po predmetu. Znači za tri predmeta skeniraćemo između 24.000 i 25.000 testova, kaže Bokanić.

I on je potvrdio da za sve đake ima dovoljno mesta u pančevačkim srednjim školama.

 

Goran Bokanić, koordinator upisne komisije

 

Praktično će svi biti upisani. Važno je samo da se ispoštuje redosled želja. Moj predlog je uvek da deca prvo upišu ono što stvarno žele, bez obzira na broj bodova, a tek onda one smerove koji su manje željeni. Preliminarni rezultati biće u nedelju, 27. juna kada će učenici moći da vide broj osvojenih bodova. Tog dana će moći da podnesu i žalbe. Ove godine je novina da se žalba podnosi elektronski i učenik ne mora da dođe u školu da bi video tekst. Učenik sada putem svoje šifre za elektronski dnevnik može da pristupi portalu „Moja srednja škola“ i svom testu, da pogleda test i ukoliko smatra da je po nekom pitanju oštećen može da podnese elektronski prigovor. Prigovori će se pregledati tog i sledećeg dana, odnosno učenik može odgovor dobiti istog ili sledećeg dana. Učenicima kojima bude prihvaćen prigovor promeniće se broj bodova onoliko za koliko je prigovor usvojen, a oni kojima prigovor nije prihvaćen oni mogu da se žale drugostepenoj komisiji po istom principu. To znači da podnose prigovor elektronski, i dobijaju odgovor nakon što ga pregleda komisija. Učenici koji na primer iz bilo kog razloga nemaju uslova da prigovor podnesu elektronski mogu da dođu u školu gde će prigovor podneti putem papira i mogu da vide svoj test. Uvid u test će im omogućiti direktor škole, pogledaju test i mogu da ulože prigovor na određeni zadatak, ukoliko misle da je potrebno, objasnio je Goran Bokanić.

I liste želja se podnose elektronski.

Želim da istaknem, čim izađu privremeni rezultati, 27. juna učenici imaju pravo do 3. jula da podnesu i listu želja preko portala. Tih pet, šest dana učenici mogu kombinovati redosled u listi želja, sve do petka uveče kada će se baza zatvoriti i to što je u bazi, to su finalne želje budućih srednjoškolaca. I u ovom slučaju, ukoliko neko nema uslova ili mu je potrebna bilo kakva pomoć ili podrška razrednih starešina ili direktora u popunjavanju liste želja, oni mogu 3. jula doći u školu i direktno popuniti listu želja i škola će je uneti u bazu, kazao je Goran Bokanić, koordinator upisne komisije.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 27. juna od 10 sati. Upis u srednje škole je 12. i 13. jula.