KulturaNajaveNaslovna

Međunarodni festival harmonike „Zlatna dirka“ 5. jula u Ivanovu

Međunarodni festival harmonike „Zlatna dirka“ održaće se ove godine po četvrti put, 5. jula, u Ivanovu. Manifestacija “Zlatna dirka” promoviše i afirmiše narodno izvorno stvaralaštvo, ali pre svega “slavi” se harmonika.

Marko Guran, direktor Doma kulture u Ivanovu podseća da je Međunarodni festival harmonike „Zlatna dirka“ u stvari Prva harmonika Vojvodine, a ovaj festival motiviše i podstiče takmičarski duh mladih talenata.

Do sada imamo prijavljenih 60 takmičara u pojedinačnoj kategoriji i 7 dueta. Ovo je najveći Festival i najviši nivo takmičenja harmonikaša na teritoriji naše Pokrajine. Prošle godine zbog pandemije virusa korona takmičenje nismo mogli da održimo. Ove godine smo odlučili da se manifestacija organizuje, naravno uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mera, kaže Marko Guran, direktor Doma kulture Ivanovo.

Festival „Zlatna dirka“ je međunarodnog karaktera, jer takmičari i učesnici dolaze iz zemalja čitavog regiona, ali i Evrope. Time dajemo priliku, kako takmičarima, tako i posetiocima da se upoznaju sa muzikom i kulturom drugih naroda.

Zahvaljujući odličnoj organizaciji, visokim kriterijuma ocenjivanja i sjajnim gostima, „Zlatna dirka“ je, po mišljenju mnogih istaknutih muzičkih kritičara, posle samo godinu dana postala manifestacija sa visokom reputacijom, nalik najpriznatijim evropskim i svetskim festivalima sa dugogodišnjom tradicijom, kaže Guran.

Pored srca festivala – takmičenja solista na harmonici, koje ocenjuje stručni žiri sastavljen od renomiranih muzičkih izvođača i pedagoga, sastavni deo festivala su i seminari, stručna predavanja, koncerti solista, orkestara i vokalnih solista koji izvode numere narodne-izvorne muzike. Na samom koncertu ove godine, pored velikog broja vokalnih solista, narodnih orkestara, svetski priznatih harmonikaša, nastupiće i orkestri harmonike iz Rumunije i Austrije. Ove godine koncert će održati zvezda narodne muzike Marinko Rokvić uz pratnju velikog narodnog orkestra pod upravom Ljubiše Pavkovića.

Pored toga što na festivalu nema kotizacije za takmičare, ove godine biće uvedene novine koje će obradovati učesnike, ali i posetioce.

Reč je o dužini trajanja festivala i poboljšanju kvaliteta revijalnog dela programa. U vezi sa tim takođe treba naglasiti da je interesovanje harmonikaša za učešće na „Zlatnoj dirci“ značajno povećano u odnosu na prethodnu godinu, a razlog tome su profesionalni rad žirija, kvalitet učesnika i visok nivo organizacije. Još na samom početku nastanka, festival je dobio podršku najboljih solista i profesora harmonike sa teritorije cele Srbije, kaže Marko Guran.

Prema propozicijama takmičenja, koje postavlja organizator, takmičari se dele u 8 kategorija – od 8 do 30 godina (petlići, mlađi pioniri, stariji pioniri, mlađi juniori, stariji juniori, seniori, mlađi dueti i stariji dueti). Ove godine učesnici dolaze iz 5 zemalja regiona (Hrvatska, BiH, Rumunija, Austrija, Srbija).

 

Sa jednog od ranijih festivala harmonike u Ivanovu (foto: Dom kulture Ivanovo, arhiva)

 

Žiri je u sastavu:

Ljubiša Pavković – dugogodišnji rukovodilac Narodnog orkestra RTS-a
Endži Mavrić – muzički producent na TV Grand
Mića Janković – umetnički rukovodilac Narodnog orkestra RT Vojvodina
Ljiljana Stepić – profesor harmonike
Mirko Kodić – proslavljeni harmonikaš
Vlada Todosijević – muzički producent na RTS-u
Zoran Paunović – virtuoz na harmonici

Voditelji programa su poznata lica sa televizije: Nataša Ilić i Zorana Šteković.

Organizator manifestacije je Dom kulture “Žarko Zrenjanin” Ivanovo u saradnji sa Udruženjem estradnih umetnika “Balkan” iz Pančeva.