DruštvoNaslovna

Đaci Centra za talente u Pančevu učestvovali u „Potrazi za blagom“

Grupa za istoriju Regionalnog centra za talente „Mihajlo Pupin“ iz Pančeva organizovala je 14. jula jednu terensku aktivnost za svoje učenike koju su nazvali „Potraga za blagom“.

Učenici su šetali gradom rešavajući raznovrsne zagonetke koje su im mentori Centra za talente pripremili. Cilj im je bio da na bolji, lakši i zanimljiviji način mladi upoznaju pojedine delove lokalne pančevačke istorije, ali i da razvijaju svoje logičke sposobnosti, snalaženje u prostoru i drugo.

 

 

Takođe, cilj nam je bio i da vežbaju timski rad, budući da su zadatke rešavali podeljeni u dva tima. Prvi tim su činili Stefan Ilić, Majda Starčev i Dušan Mladenović, a drugi Zorana Tripković, Ana Orlović, Vanja Čekerevac i Veselin Vračar. Pratili smo ih i fotografisali Ilija Tepšić i ja. Timovi su uspeli da pronađu sve ostatke prošlosti (ukupno 23) koje smo im na papiru predstavili kroz zagonetke. Poslednja zagonetka, odnosno poslednji ostatak prošlosti nalazio se u pančevačkom Narodnom muzeju. Odlučili smo da „blago“ ove prve godine organizovanja „Potrage za blagom“ bude zastava srpskog Vojvodstva iz 1848. godine. Zahvaljujemo se Narodnom muzeju na saradnji i obezbeđenim nagradama za pobednike u ovom malom takmičenju. Pobedila je prva ekipa, kojoj je za pronalaženje „blaga“ bilo potrebno sat vremena i 45 minuta. Druga ekipa je stigla samo dva minuta kasnije, kaže za naš portal Nikola Koneski, rukovodilac Grupe za istoriju.

 

 

Kako kaže, učesnici su u „Potrazi za blagom“ uživali više nego što je očekivao.

Iako je bilo zaista mnogo toplo i teško vreme, oni su i nakon potrage ostali sa mnom da razgovaramo o tim zagonetkama, tražili da im ponešto objasnim, pokažem… A i ja sam se zabavio gledajući njihove reakcije kada pronađu zadatu tačku, kaže Koneski.