DruštvoNaslovna

Pokrajinski sekretar Božić posetio domaćinstvo Damjanović u Gornjoj Rogatici

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić posetio je bačkotopolsku opštinu i poljoprivredno gazdinstvo porodice Damjanović, u mestu Gornja Rogatica. Tom prilikom pokrajinski sekretar se sastao sa poljoprivrednicima sa tog područja.

Čedomir Božić je ovom prilikom istakao da je za poljoprivredu na ovim prostorima, kao i za resorni sekretarijat, posebno važna saradnja i stalna komunikacija sa poljoprivrednicima, kako bi se kroz kontinuirani dijalog lakše savladali specifični izazovi u ovoj oblasti.

On je dodao da očekuje da će sredstva po planiranim konkursima biti podsticaj za još veću poljoprivrednu proizvodnju.

U sklopu svojih redovnih aktivnosti, Božić posećuje poljoprivredna gazdinstva i domaćinstva širom Vojvodine i, u neposrednom razgovoru s poljoprivrednicima, predočava im određene odluke, stavove ili zakonska rešenja i trudi se da ih uskladi sa stanjem na terenu, potrebama ili zahtevima proizvođača. Istakao je da su on i sekretarijat na čijem je čelu uvek dostupni, kada je u pitanju rešavanje određenog problema.

Pokrajinski sekretar Čedomir Božić istakao je značaj razgovora s poljoprivrednicima u Gornjoj Rogatici i neposrednog saznanja šta im je bitno u proizvodnji i kakve vrste pomoći.

 

 

Razgovarali smo i o konkursima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu. Razgovarali smo o konkursu za poljoprivrednu mehanizaciju, odnosno o fizičkoj imovini gazdinstava, jer je značajan broj poljoprivrednika aplicirao na konkursu i očekuje rezultate. Zaključili smo da je to konkurs koji je potreban i trudićemo se da budžet za tu liniju, koji je ove godine bio 100 miliona dinara, u narednoj bude i značajno veći. Za ovu godinu je sve “ispucano”, ali već u januaru kreće novi ciklus. Nakon uspešno završenih konkursa i dodele ugovora poljoprivrednicima, veoma smo zadovoljni odzivom i voljom naših poljoprivrednika da svojim radom i poboljšanjem proizvodnje doprinesu što bržem razvoju poljoprivrede u našoj državi. kazao je Božić i istakao dobru saradnju sa lokalnom samoupravom u Bačkoj Topoli.

Vladimir Damjanović poručio je mladim ljudima da ostanu da žive na selu kao on.

Opredelio sam se da pokrenem uzgoj ovaca i pokazalo se, za saada, kao dobra orjentacija. Radim nešto više od 20 jutara svoje zemlje i nešto državne u zakup. Prva ljubav mi je fudbal, ali poljoprivreda je sigurnost. Imam 23 godine, do sada nisam učestvovao na konkursima, ali mislim da je to dobro pa ću ubuduće misliti i tome, rekao je Vladimir Damjanović.

 

 

Predsednik Skupštine opštine Saša Srdić takođe je istakao dobru saradnju Bačke Topole sa pokrajinskim sekretarijatom.

Opština Bačka Topola prati razvojnu politiku koju su zacrtali Vlada Republike Srbije i Pokrajinska vlada, kroz svoje ministarstvo i sekretarijat, s ciljem da zajedničkim nastupom prema poljoprivrednicima omogućimo da rešavaju probleme u proizvodnji, obnove mehanizaciju i ulažu u proces proizvodnje. Bačka Topola ulaže značajna sredstva u poljoprivredu, direktnim podsticajima samim proizvođačima u različitim oblastima, i samo u poslednje dve godine izdvojeno je u te namene desetine miliona dinara, ne računajući ulaganja u atarske puteve i druge prateće aktivnosti u vezi sa poljoprivredom. Nastavićemo s izdvajanjima i u ovoj i u narednim godinama svima koji se bave poljoprivredom. Svako izdvajanje iz budžeta za njih predstavlja direktnu i vrlo značajnu pomoć, ukazao je Saša Srdić.

Prilikom posete Gornjoj Rogatici, Čedomir Božić se sastao sa poljoprivrednicima sa tog područja, s kojima je razgovarao o modernizaciji i inovativnim metodama u poljoprivredi. Poljoprivrednici su iskazali veliko interesovanje za subvencije Pokrajinske vlade, odnosno resornog sekretarijata, a imali su priliku i da istaknu svoje probleme. Cilj obilaska gazdinstva i sastanka sa poljoprivrednicima, kako je istakao Božić, bio je da se uoče potrebe poljoprivrednih proizvođača, kako bi se u skorijoj budućnosti, u skladu sa mogućnostima, njihovi problemi i rešavali.