DruštvoNaslovna

U Vojlovici održana manifestacija „Žetelački dani“

Ovogodišnju manifestaciju 26. “Žetelački dani” u Vojlovici otvorio je gradonačelnik Grada Pančeva Aleksandar Stevanović. Gosti Vojlovice na otvaranju manifestacije bili su i gradska menadžerka Maja Vitman i narodni poslanik Marko Mladenović.

Predstavnici slovačkih i mađarskih kulturno-umetničkih društava Tamaši Aron i Đetvan prvo su odigrali skeč kojim su predstavili kosidbu. Nakon toga krenula je tradicionalna povorka žetelaca kroz Vojlovicu.

U manifestaciji su učestvovala i udruženja žena iz Južnog Banata koja su izložila svoje rukotvorine, ali i razne specijalitete koje su umesile specijalno za ovu priliku.

 

 

Ove godine zbog korone i ranijeg završetka žetve nije bilo moguće da žeteoci kose žito i doručkuju na njivi, kao prethodnih godina pa su organizatori simbolično organizovali skeč koji asocira na kosidbu. Lokalna samouprava i ove godine izdvojila novac i pomogla u organizaciji manifestacije.

 

 

Gradonačelnik Aleksandar Stevanović posetio je stanovnike Vojlovice i sa njima uživao u ovoj tradicionalnoj manifestaciji.

Cilj Žetelačkih dana je da se nezaboravi značaj i način skidanja poslednjih otkosa ovogodišnjeg roda pšenice, onako kako se to radilo u vreme pre kombajna.

Žeteoci su prošli kroz vojlovačke ulice, gde su na svakom uglu pesmom i igrom proslavljali žetvu. Njihove komšije su ih sačekivale sa pićem i raznim đakonijama koje su umesili kako bi se osvežili i povorka sa žeteocima krenula dalje sve do udruženja „Tamaši Aron“.

 

 

Žetelački dani biće završeni večeras Žetelačkim balom.